NOVI DETALJI O UBISTVU PILOTA KOJI JE PREBEGAO U UKRAJINU Pogodilo ga 5 metaka, JEDAN U SRCE: "Kad sam pozvao, već je bio mrtav"
Foto: X/FirilFor

NOVI DETALJI O UBISTVU PILOTA KOJI JE PREBEGAO U UKRAJINU Pogodilo ga 5 metaka, JEDAN U SRCE: "Kad sam pozvao, već je bio mrtav"

Planeta -

Maksim Kuzminov je u februaru ubijen u malom primorskom gradu Viljahojosa, gde je živeo pod lažnim identitetom.

Maksim Kuzminov, 28-godišnji pilot ruskog helikoptera koji je prebegao u Ukrajinu u avgustu, a kasnije se preselio u Španiju, upucan je pet puta dok se nalazio na manje od 150 metara od lokalne policijske stanice, piše Vol strit žurnal (The Wall Street Journal).

Kuzminov je u februaru ubijen u malom primorskom gradu Viljahojosa, gde je živeo pod lažnim identitetom.

U razgovoru sa njegovim komšijama, svedocima i vlastima, WSJ je objavio nove detalje o prebegu ruskog pilota prošle godine i njegovoj smrti 13. februara.

Prema izveštaju, telo Kuzminova pronađeno je na manje od 150 metara od policijske stanice, a vlasti su mogle da odgovore za nekoliko minuta. Ali tada je Kuzminov verovatno već bio mrtav, rekli su svedoci.

"Kada sam nazvao broj telefona za hitne slučajeve, već sam znao da je čovek mrtav", rekao je upravnik zgrade u kojoj je Kuzminov živeo.

Maksim Kuzminov
foto: X/FirilFor, X/CMM_noticias

Lekar je pronašao pet rana malog kalibra, od kojih je jedna direktno pogodila srce, otkrivajući preciznost kojom je počinilac ubio Kuzminova, navodi se u izveštaju.

Osumnjičeni tek treba da bude identifikovan, ali zvaničnik koji radi na istrazi rekao je za WSJ da istražitelji veruju da je Kremlj umešan u ubistvo pilota.

Sudbina Kuzminova je naširoko viđena kao deo niza misterioznih ruskih smrti koje su izazvale sumnje oko napora Kremlja da eliminiše kritičare ruskog lidera Vladimira Putina.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnerove plaćeničke grupe koja je organizovala pobunu protiv ruskog vojnog vrha, poginuo je u avgustu u avionskoj nesreći.

Zapadni obaveštajni zvaničnici i bivši ruski obaveštajac rekli su za WSJ prošle godine da je Nikolaj Patrušev, blizak Putinov saradnik, orkestrirao njegovu smrt.

Maksim Kuzminov
foto: X/AlternativaCol

Ranije u februaru, Aleksej Navaljni, jedan od najglasnijih Putinovih političkih protivnika, pronađen je mrtav u arktičkoj kaznenoj koloniji gde je služio 19-godišnju kaznu. Medicinski izveštaj je ukazao da je Navaljni umro prirodnom smrću, ali to nije sprečilo mnoge, uključujući porodicu Navaljnog i Bajdenovu administraciju, da poveruju da je možda ubijen.

"Ne budite u zabludi, Putin je odgovoran za smrt Navaljnog", rekao je predsednik SAD Džo Bajden na konferenciji za novinare 16. februara.

Posle izveštaja o smrti Kuzminova, šef spoljne obaveštajne službe Moskve Sergej Nariškin izgleda da podržava sudbinu ruskog pilota.

"Ovaj izdajnik i zločinac postao je moralni leš u trenutku kada je planirao svoj prljavi i strašni zločin", rekao je Nariškin za rusku državnu novinsku agenciju TASS oko nedelju dana nakon smrti Kuzminova.

Kurir.rs/Vol strit žurnal/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track