GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC: SAD prave veliku obaveštajnu mrežu blizu Rusije
Sergej Nariškin, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

GLAVNI RUSKI OBAVEŠTAJAC: SAD prave veliku obaveštajnu mrežu blizu Rusije

Planeta -

Cilj je da se sprovodi subverzivni rad protiv naše zemlje, rekao je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe

Sjedinjene Američke Države prave veliku obaveštajnu mrežu ne samo u Ukrajini, već i u drugim zemljama blizu Rusije kako bi sprovodile subverzivne akcije protiv Moskve, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

"Obaveštajne agencije SAD stvaraju široku obaveštajnu mrežu ne samo na teritoriji Ukrajine, već i u zemljama gde god je to moguće, uključujući i države koje su blizu teritoriji Ruske federacije, a sve kako bi sprovodile subverzivne akcije protiv naše zemlje. I takav rad se sprovodi", istakao je Nariškin u ekskluzivnom intervjuu za "Solovjev lajv" čiji su delovi prikazani na televiziji Rusija 1.

On je istakao da Amerikanci, a naročito Britanci, učestvuju u obuci snaga za specijalne operacije i obaveštajaca s ciljem da izvode subverzivne akcije protiv Rusije.

"To da su američke obaveštajne službe učestvovale u obuci ukrajinskih obaveštajaca je očigledna činjenica", istakao je Nariškin.

On je govorio i o svojim kontaktima sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom napominjući da postoji dogovor, kojeg se on strogo pridržava, da stvari koje njih dvojica razmatraju u ličnim razgovorima "u četiri oka" ne smeju da procure u javnost.

Nariškin je u januaru u intervjuu za RIA Novosti govorio o dobrobiti kontakata između ruske Spoljne obaveštajne službe i CIA i istakao da takav dijalog može da spreči mnoge opasne događaje u uslovima kada situacija u svetu može doseći vrlo rizičnu tačku.

Prvi čovek ruske obaveštajne agencije osvrnuo se i na obaranje ruskog aviona Il-76, kada su poginuli ruski članovi posade i ukrajinski zarobljenici koji su transportovani na razmenu. Kako je istakao, visoki zvaničnici SAD vrlo negativno su reagovali na obaranje aviona s zarobljenicima koje su izvele Oružane snage Ukrajine.

Kurir.rs/Solovjev lajv/Preneo; P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track