RUSIJA PRIMILA STRAŠNE OPTUŽBE! Stigla nova uzbuna od zemlje iz neposredne blizine: Moskva preokreće stvari u svoju korist?!
Foto: Shutterstock

RUSIJA PRIMILA STRAŠNE OPTUŽBE! Stigla nova uzbuna od zemlje iz neposredne blizine: Moskva preokreće stvari u svoju korist?!

Planeta -

Šef obaveštajne i sigurnosne službe Moldavije (SIS) upozorio je da Rusija planira nove akcije za destabilizaciju zemlje dok se priprema za predsedničke i parlamentarne izbore i ključni referendum o integraciji u Evropsku uniju.

Aleksandro Musteata je na konferenciji za novinare 5. marta u Kišinjevu rekao da je SIS došao u posed "određenih podataka" o akcijama planiranim za ovu i narednu godinu koje bi kompromitovale pristupanje Moldavije EU i vratile je pod sferu uticaja Rusije.

"Detalji ukazuju na strategije za 2024. i 2025. koje uključuju podršku proruskim političkim akterima koji su povezani s obavještajnim službama, organizovanim kriminalnim grupama i rukovodstvom Kremlja", rekao je Musteata.

Najvažniji akter u izvođenju destabilizirajućih akcija bila bi grupa koju vodi odbegli oligarh Ilan Šor, rekao je Musteata.

Šor, koji vodi stranku Šor koju podržava Moskva, osuđen je prošle godine u odsustvu na 15 godina zatvora zbog optužbi za prevaru i pranje novca u vezi sa nestankom milijarde dolara iz moldavskih banaka.

Šor partija je zabranjena, dok je sam Šor pobegao u Izrael.

Šor i njegova stranka takođe su pogođeni sankcijama EU, Sjedinjenih Država i Kanade zbog navodnog pokušaja destabilizacije situacije u Moldaviji i delovanja u interesu Rusije.

"Predviđamo da će biti učinjeni pokušaji da se izazove nekoliko društvenih i političkih kriza, da se izazovu sukobi i raspiri međunacionalna mržnja što bi dovelo do sigurnosnih kriza u autonomiji Gagauza ili Transdnjestarskoj regiji", rekao je Musteata.

Aleksandro Musteata
foto: Shutterstock

Poluautonomna Gagauzija je uglavnom naseljena etničkim turskim Gagauzima, koji govore ruski i prihvatili su rusko pravoslavno hrišćanstvo.

Pod prozapadnom predsednicom Maiom Sandu, koja je došla na vlast nakon što je u novembru 2020. pobijedila aktuelnog predsjednika Igora Dodona kojeg podržava Moskva, Moldavija je krenula čvrstim evropskim putem, istovremeno oštro osuđujući rusku invaziju na Ukrajinu.

Kišinjev je 2022. godine dobio pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu s EU i ove godine bi trebao održati nacionalni referendum o pristupanju bloku od 27 zemalja, koji tek treba da bude zakazan.

Predsednički i parlamentarni izbori također su zakazani kasnije ove godine, a Sandu se planira kandidirati za drugi mandat. Njena stranka PAS osvojila je više od 40 posto glasova na lokalnim izborima i prva je u parlamentarnim izborima.

(Kurir.rs/Vijesti/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track