SABLASNI STVOR UHVAĆEN U DUBINAMA MORA: Naučnici nisu mogli da veruju šta vide u mreži koju su izvukli na ISTRAŽIVAČKI BROD (FOTO)
Foto: Dustin Patar / PA Images / Profimedia

nova vrsta

SABLASNI STVOR UHVAĆEN U DUBINAMA MORA: Naučnici nisu mogli da veruju šta vide u mreži koju su izvukli na ISTRAŽIVAČKI BROD (FOTO)

Planeta -

Naučnici su nadomak obale Tajlanda otkrili do sada nepoznatog morskog stvora!

Neobično stvorenje, jarko zelenih očiju i kože koja se ljušti, nalazilo se u mreži koju su izvukli na istraživački brod, a ubrzo se ispostavilo da je u pitanju nova vrsta.

Istraživači su prema navodima iz studije, koja je objavljena 6. marta u časopisu Raffles Bulletin of Zoologi, proveli dve nedelje 2018. godine pretražujući dubine Andamanskog mora. Njihov cilj je bio da ispitaju dubokomorski život u toj oblasti.

- Tokom istraživanja su pronašli ribu sa zelenim očima nalik na ajkulu duha - navodi se u studiji.

Na početku su identifikovali ribu kao poznatu vrstu, međutim, nakon detaljnijeg ispitivanja shvatili su da je u pitanju nova - Chimaera supapae ili Andamanska kratkonosna himera.

Himere, poznate još kao ajkule duhovi ili pacovske ribe, grupa su hrskavičnih riba koje žive u dubokom moru, više od 500 metara ispod površine, navodi se u studiji.

- Andamanska kratkonosna himera ima veliku glavu sa presijavajućim zelenim očima odnosno kratkom i tupo šiljatom njuškom - navode istraživači.

Tanko telo je prekriveno kožom koja se ljušti i završava se repom nalik na niti.

Pronađena je samo jedna mlada Andamanska kratkonosna himera, mužjak koji je merio oko 50 metra, navodi se u studiji.

Istraživači su novu vrstu nazvali po profesorki Supap Monkolprasit koja je ceo svoj život posvetila proučavanju hrskavičnih riba na Tajlandu.

- Do sada je samo jedna Andamanska kratkonosna himera pronađena u Andamanskom moru oko 160 kilometara od zapadne obale Tajlanda - navodi se u studiji.

Analiza DNК otkrila je da nova vrsta ima najmanje 7,9 odsto genetskog odstupanja od drugih vrsta ajkula duhova.

- Nova vrsta je identifikovana po veličini, obliku tela, glavi, boji i drugim fizičkim karakteristikama - navodi se u studiji.

Andamansko more je u Indijskom okeanu i prvenstveno duž obale Mjanmara i Tajlanda.

(Kurir.rs/Miami Herald/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

00:13

KOLIKA RIBETINA! AJKULA, ŠTA LI JE?! ZAŠTO JE MRTVA: Beograđani dele snimak sa Ade Ciganlije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja