KLJUČNIH 48 SATI: Izdata upozorenja povodom javnih okupljanja u Moskvi, strahuje se od NAPADA EKSTREMISTA
Foto: Shutterstock

PANIKA

KLJUČNIH 48 SATI: Izdata upozorenja povodom javnih okupljanja u Moskvi, strahuje se od NAPADA EKSTREMISTA

Planeta -

Britanska i američka ambasada u Rusiji kažu da "ekstremisti" imaju neposredne planove za napad velikih grupa u Moskvi , izdajući upozorenje građanima da izbegavaju događaje u naredna dva dana.

Upozorenja pokrivaju period od 48 sati, uključujući svečanosti vezane za Međunarodni dan žena, veliki praznik u Rusiji. U prestonici bi trebalo da se održi nekoliko koncerata u vezi sa proslavom.

Nije bilo jasno za koje se „ekstremiste“ veruje da planiraju napad, ali je ljudima rečeno da izbegavaju gužve, da prate lokalne medije za novosti i da budu svesni okoline.

Američka ambasada savetovala da se izbegavaju velika okupljanja

Kako prenosi Daily Mail, američka ambasada saopštila je u četvrtak da „prati izveštaje da ekstremisti imaju neposredne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a američkim građanima treba savetovati da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati“.

Prvo upozorenje američkim građanima podelila je britanska ambasada i objavila ga na stranici za savete o putovanju za Rusiju Forin ofisa .

FCDO trenutno upozorava na bezbednosne incidente „kao što su napadi dronovima“ u nekim delovima zemlje i savetuje britanske državljane da „razmotre napuštanje“ Rusije.

To se dešava samo nekoliko sati nakon što je ruska bezbednosna agencija, FSB, tvrdila da je osujetila zaveru ISIS-a za klanje Jevreja u sinagogi u blizini glavnog grada.

Rusko nezavisno izdanje Important Stories je izvestilo: „Diplomate procenjuju verovatnoću terorističkih napada kao neizbežnu, odnosno uvereni su u pouzdanost ovih informacija."

Poređenja radi, sredinom februara 2022. američka ambasada je ocenila da bi ruska invazija na Ukrajinu „mogla da bude neizbežna.“

„Američka i britanska ambasada upozorile su na pretnju terorističkih napada 8. marta u Moskvi“, rekla je ona američka ambasadorka Lin M. Trejsi

Rusi nisu dali slična upozorenja

Od ruskih državnih agencija nije bilo sličnih upozorenja, kaže Daily Mail.

Telegram kanal Žukov Z je rekao: „Sve ovo zvuči kao pretnja, jer su svi teroristički napadi u Rusiji direktno ili indirektno povezani sa aktivnostima CIA-e i njenih poslušnika", kaže Daily Mail.

Vest o upozorenju na terorizam stigla je samo nekoliko sati nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), naslednica njene ozloglašene agencije KGB, tvrdila da je osujetila zaveru ISIS-a za klanje Jevreja u moskovskoj sinagogi.

Kako piše Daily Mail, nejasno je da li su događaji povezani.

(Kurir.rs/ Daily Mail/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:51

Uhapšeni ekstremisti koji su nasilno hteli da sruše vlast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track