MOSKVA: Bez obzira na glasna obećanja, SAD i Zapad mogu da izdaju Ukrajinu
Foto: Shutterstock, Printscreen

MOSKVA: Bez obzira na glasna obećanja, SAD i Zapad mogu da izdaju Ukrajinu

Planeta -

Ukrajina objektivno nije prioritet za bezbednost SAD. Naprotiv, apsolutni prioritet je sprečavanje nuklearnog rata sa Rusijom, objasnio je lider komisije Saveta Federacije za informativnu politiku i komunikaciju sa medijima Aleksej Puškov

Bez obzira na glasna obećanja, SAD i Zapad mogu da izdaju Ukrajinu. Nije slučajno što je Kijev zabrinut, jer Ukrajina nije prioritet za bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, ukazao je lider komisije Saveta Federacije za informativnu politiku i komunikaciju sa medijima Aleksej Puškov u objavi na Telegramu.

Primetno je smanjenje obima zapadne pomoći Ukrajini i istovremeno pojačavanje oštre retorike koja je tu kako bi pokazala navodnu odlučnost Zapada da se suoči sa Rusijom, napisao je Puškov i ukazao na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom obraćanja u Kongresu da "SAD neće popustiti".

Istorija pamti sličnu odlučnost Amerike tokom ratova u Vijetnamu i Avganistanu, u kojima su se američke trupe borile na terenu, napomenuo je Puškov. Međutim, nastavio je, Vašington je napustio i Vijetnam i Avganistan jer nije mogao da ostvari svoje ciljeve tamo.

"Ukrajina objektivno nije prioritet za bezbednost SAD. Naprotiv, apsolutni prioritet je sprečavanje nuklearnog rata sa Rusijom, što, po svemu sudeći, razumeju čak i u Bajdenovoj administraciji", dodao je Puškov.

Ukrajina je važna za SAD sa stanovišta održavanja njihove hegemonije u svetu i njihove sposobnosti da suzbijaju nove centre moći, zaključio je Puškov.

Međutim, odustajanje od totalne podrške Ukrajini u vidu odbijanja da se tamo pošalju američke trupe ili da se ona uključi u NATO, predstavlja problem za SAD jer bi to značilo kraj 30 godina ekspanzije u istočnoj Evropi, a to je za Ameriku veoma neprijatno i bolno, zaključio je ruski zvaničnik.

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track