MISTERIOZNA MORSKA NEMAN PRODATA NA PIJACI ZA 17 DOLARA: Ribari nisu ni znali šta su uhvatili DO SADA VIĐENA SAMO 280 PUTA (FOTO)
Foto: AP/Mansur Ibrahim, Wildlife Conservation Society

šok

MISTERIOZNA MORSKA NEMAN PRODATA NA PIJACI ZA 17 DOLARA: Ribari nisu ni znali šta su uhvatili DO SADA VIĐENA SAMO 280 PUTA (FOTO)

Planeta -

Retko viđena velikousta ajkula nedavno je prvi put viđena u istočnoj Africi!

Neman je prodata na lokalnoj pijaci u Zanzibaru nakon što je uhvaćena i usmrćena. To je zvanično tek šesti put da je misteriozna riba primećena u vodama Afrike.

Velikousta ajkula (Megachasma pelagios) dobila je inače takav naziv zbog ogromnih usta koja zauzimaju skoro polovinu glave. Prvi put je otkrivena 1976. godine kad se jedna zaplela u lanac mornaričkog čamca na Havajima. Do danas je širom sveta primećeno oko 280 velikoustih ajkula.

Zvanično je zabeleženo da dostiže sedam metara dužine i nešto je veća od velike bele ajkule. Velikousta ajkula je zapravo nežan džin bez velikih i oštrih zuba koji krstari slično kit ajkuli. Nije vrhunski predator koji se hrani tunom ili morskim sisarima već filter hranilica koji se hrani planktonom. Najmanja je od samo tri vrste ajkula na svetu koje su filter hranilice. Retko se viđaju što sugeriše da je verovatno usamljena vrsta životinje.

Neman je uhvatio ribarski brod u vodama Zanzibara koji je ajkulu zatim izneo na plažu ostrvu Pemba. Ajkula je prodata za oko 43.000 tanzanijskih šilinga iliti 17 američkih dolara.

Ajkula, Zanzibar
foto: Wildlife Conservation Society

- Bilo je tužno videti fotografije mrtve životinje položene na plaži - navodi morski biolog Ret H. Benet iz Društva za zaštitu divljih životinja.

Ajkula, Zanzibar
foto: Wildlife Conservation Society

Nedavno otkriće prema njegovim rečima proširuje oblasti svetskih okeana u kojima je poznato da velikousta ajkula živi.

- Moje kolege i ja analiziramo hiljade fotografija mrtvih ajkula na mestima gde ribari istovaruju ono što imaju. To uključuje i neželjene životinje koje su slučajno uhvaćene. Obično vidimo istih 20 do 30 vrsta ajkula iznova i iznova - dodao je Benet.

Dobra vest je da većina od oko 280 do sada primećenih velikoustih ajkula nije bila uhvaćena od strane ribara.

- Možemo da zaključimo da ribolov trenutno ima minimalan uticaj na vrstu. To može biti zato što životinje koriste staništa koja nisu ciljana od strane ribarskih plovila - navodi Benet.

Trudna velikousta ajkula, podsetimo, pronađena je na obali Filipina u decembru 2023. godine. Bila je dugačka pet i po metara i svako od njenih nerođenih mladunaca bilo je izbačeno iz tela majke na obalu. To je bila prva naučna potvrda da velikousta, kao i većina ajkula, rađa žive mlade.

(Kurir.rs/LiveScience/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track