"VRATITE SE, GOSPODINE PREDSEDNIČE, DONESITE NAM MIR": Tramp se sastao sa Orbanom na Floridi BAJDEN KIPTI OD BESA (FOTO)
Foto: EPA/Zoltan Fischer

sastanak

"VRATITE SE, GOSPODINE PREDSEDNIČE, DONESITE NAM MIR": Tramp se sastao sa Orbanom na Floridi BAJDEN KIPTI OD BESA (FOTO)

Planeta -

Nekadašnji američki predsednik i gotovo sigurno kandidat republikanaca na predsedničkim izborima Donald Tramp sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na Floridi!

Sastanak na Trampovom imanju Mar-a-Lago bio je treći zvanični susret dvojice političara. Mađarska agencija MTI navodi da je Orban sat vremena razgovarao sa Trampom dok mađarski Indeks dodaje da je nakon razgovora usledila zajednička večera i koncert.

Orban je na svom profilu na društvenoj mreži X objavio fotografiju sa Trampom.

- Bilo je zadovoljstvo posetiti predsednika Donalda Trampa! Potrebni su nam svetski lideri koji su poštovani i koji nam mogu doneti mir. Donald Tramp je jedan od njih, vratite se i donesite nam mir, gospodine predsedniče - napisao je Orban.

Iz štaba Donalda Trampa saopšteno je da su dvojica poltičara razgovarala o širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, a među kojima su i značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije.

- Poseta je bila posvećena izgradnji odnosa američkih i mađarskih konzervativaca i koristima koje bi mogle da nastupe nakon izbora predsednika Trumpa u novembru - rekao je Orbanov saradnik Gladen Papin.

Mađarski premijer je inače jedan od retkih evropskih lidera koji je poželeo pobedu republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u novembru protiv demokrata Džo Bajdena.

Američki predsednik Džo Bajden žestoko je kritikovao sinoć Trampa zbog sastanka s Orbanom rekavši da mađarski premijer nastoji da uspostavi diktaturu.

- Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu? Sa Orbanom iz Mađarske koji je otvoreno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše i da želi diktaturu. Vidim budućnost u kojoj branimo demokratiju, a ne u kojoj je slabimo - rekao je Bajden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track