NOVI PRST U OKO PUTINU: Jermenija želi da postane članica EU, šef diplomatije o "novim mogućnostima" koje se neće dopasti RUSIJI
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, AP/Mikhail Metzel, EPA/Olivier Hoslet

INTERVJU ARARATA MIRZOJANA ZA TURSKU TELEVIZIJU

NOVI PRST U OKO PUTINU: Jermenija želi da postane članica EU, šef diplomatije o "novim mogućnostima" koje se neće dopasti RUSIJI

Planeta -

Ararat Mirzojan, ministar spoljnih poslova Jermenije, izjavio je da ta zemlja razmatra prijavu za članstvo u Evropskoj uniji.

Rojters prenosi da je Mirzojan to izjavio u intervjuu međunarodnom servisu turske državne televizije TRT datom u petak.

Britanska agencija navodi da je intervju izašao u trenutku dok Jermenija nastoji da postigne bliže veze za Zapadom dok traju tennzije sa njenim tradicionalnim saveznikom Rusijom.

- U Jermeniji se sada uveliko raspravlja o mnogim novim mogućnostima i nije tajna ako kažem da one uključuju članstvo u EU - kazao je Mirzojan.

Navodi se da je on intervju dao na marginama diplomatskog foruma održanog u turskom gradu Antaliji na obali Sredozemnog mora.

Rojters podseća da je, nakon što je došao na vlast tokom revolucije 2018, jermenski premijer Nikol Pašinjan produbio veze te zemlje s Evropom i SAD, što je u više navrata izazvalo bes Rusije, tradicionalnog saveznika Jermenije.

Ararat Mirzojan
Ararat Mirzojanfoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Navodi se da Jerevan uporno ponavlja da njegovo savezništvo sa Moskvom ne obuhvata i pitanje rata u Ukrajini, a Pašinjan je optužio Rusiju da pokušava da oslabi njegovu vladu.

Britanska agencija podseća da je Jermenija takođe optužila Rusiju da je nije branila od starog rivala Azerbejdžana, koji je poslednjih godina uspostavio bliže veze sa Moskvom.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:40

AZERBEJDŽAN ISKORISTIO RAT U UKRAJINI ZA NAPAD NA NAGORNO-KARABAH? Analitičar: Jermenija je u latentnom sukobu sa Rusijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track