IZRAEL VEĆ PODELIO POJAS GAZE NA POLA?! Završen "Autoput 749", za IDF je operativno uporište, stručnjaci tvrde da je sve DEO PLANA
Foto: Youtube/trtworld, Youtube/MiddleEastEye

bbc analizirao satelitske snimke

IZRAEL VEĆ PODELIO POJAS GAZE NA POLA?! Završen "Autoput 749", za IDF je operativno uporište, stručnjaci tvrde da je sve DEO PLANA

Planeta -

Izraelske odbrambene snage (IDF) su završile izgradnju novog puta koji ide preko severnog dela Pojasa Gaze u pravcu istok-zapad, pokazali su satelitski snimci čiju je verodostojnost proverio BBC.

Navodi se da je iz IDF za britanski medijski servis navedeno da izraelska vojska na ovaj način nastoji da uspostavi "operativno uporište" i olakša kretanje trupa i opreme.

Ali, BBC navodi da nek od stručnjaka strahuju da bi ovaj put mogao da bude korišćen kao prepreka kojom se Palestinci sprečavaju da se vrate u svoje domove na severu Pojasa Gaze.

Navodi se da drugi stručnjaci ocenjuju da da put deluje kao deo plana Izraela za nastavak prisustva u Pojasu Gaze i nakon okončanja aktuelnih neprijateljstava sa Hamasom.

Podseća se da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu prošlog meseca obelodanio svoju posleratnu viziju po kojoj bi Izrael na neodređeni period nastavio da kontroliše bezbednost u Pojasu Gaze.

Navodi se da su međunarodni lideri prethodno upozorili Izrael da razmeštanje Palestinaca u druge delove Pojasa Gaze ne sme da bude trajno niti da može da dođe do smanjenja teritorije ove palestinske enklave.

Gaza, Autoput
foto: Youtube/trtworld

BBC navodi da put preseca severni deo Pojasa Gaze, pri čemu središnji i južni deo enklave ostaju ispod njega.

On počinje na granici Pojasa Gaze s Izraelom u blizini kibuca Nahal Oz, a završava se kod obale Sredozemnog mora.

BBC navodi da ovaj put preseca palestinske puteve Salah al Din i Al Rašid, dve velike saobraćajne arterije koji se protežu preko teritorije Pojasa Gaze.

Gaza, Autoput
foto: Youtube/MiddleEastEye

Iako već postoji mreža puteva koji povezuju istok i zapad enklave, nova ruta koju je izgradio IDF jedina neprekidno ide preko Pojasa Gaze.

Satelitski snimci koje je analizirao BBC pokazuju da je IDF na postojeće nepovezane puteve dodao više od pet kilometara novih saobraćajnica.

Izraelski televizijski Kanal 14 je u februaru objavio reportažu s ove saobraćajnice, navodeći da ona nosi šifrovano ime "Autoput 749".

Novinar ovog medija je u pratnji izraelske vojske putovao njime, a na snimku se vide teške mašine i rovokopači koji se spremaju za izgradnju novih deonica puta.

Analitičari kompanije "Džejns", koja je specijalizovana za odbrambene obaveštajne poslove, objavili su da ta vrsta neasfaltiranog puta koja je prikazana na snimku Kanala 14 odgovara oklopnim vozilima sa gusenicama, odnosno tenkovima.

BBC navodi da IDF u saopštenju nije iznosio detalje u vezi s ovim putem.

- U okviru kopnene operacije IDF koristi operativnu rutu za prolazak - poručila je izraelska vojska.

Izgradnja počela u jesen 2023, glavni deo završen prošlog i ovog meseca

Početni deo na istoku Pojas Gaze u blizini izraelske granice izgrađen je krajem oktobra i početkom novembra prošle godine, ali je većina novih deonica pridodata tokom prošlog i početkom ovog meseca. Navodi se da je novi put širi od uobičajenih u Pojasu Gaze, izuzimajući Salah al Din.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track