NOVI KOŠMAR ZA UKRAJINU: Rusi prvi put upotrebili MOĆNE BOMBE u napadu na Mirnograd! JEDAN POGODAK MOŽE DA SRUŠI CELU ZGRADU
Foto: Telegram

haos

NOVI KOŠMAR ZA UKRAJINU: Rusi prvi put upotrebili MOĆNE BOMBE u napadu na Mirnograd! JEDAN POGODAK MOŽE DA SRUŠI CELU ZGRADU

Planeta -

Ukrajina je potvrdila da je ruska vojska u nedelju tokom granatiranja Mirnograda u Donjeckoj oblasti upotrebila nove vazdušne klizne bombe!

Dmitrij Lihovij, portparol vazduhoplovstva grupe Tavrija Oružanih snaga Ukrajine, navodi da je u pitanju poboljšana verzija laserski navođenih КAB bombi.

- Prva informacija je glasila da je neprijatelj koristio PVO sistem S-300, međutim, prema ažuriranim informacijama, Rusi su u napadu upotrebili tri klizne bombe UMPB D-30SN - rekao je Lihovij.

Poslednji napad na Mirnograd prema rečima Lihovija ukazuje na novu etapu u razvoju ruskih КAB bombi.

Bomba, UMPB D-30SN
foto: Telegram

- To je poboljšana avio-bomba koja već zamenjuje stare FAB bombe pretvorene u КAB. Zbog toga, nažalost, moramo da se pripremimo za nove izazove i nove zadatke PVO u borbi protiv tih poboljšanih vazdušnih bombi - rekao je Lihovij.

Bomba, UMPB D-30SN
foto: Telegram

Tri UMPB D-30SN pogodile su navodno stambenu zgradu u Mirnogradu pri čemu je povređeno 12 osoba, među kojima i jedan tinejdžer, a oštećeno je 27 automobila i nekoliko okolnih stambenih objekata.

Bomba, UMPB D-30SN
foto: Telegram

Klizna bomba UMPB D-30SN prema navodima ukrajinskog portala Defence Express ima i mogućnost lansiranja sa kopnenih lansera. Portal navodi da je napad izveden 30 km od linije fronta.

- Treba napomenuti da neprijatelj bombama iz UMPК-a uglavnom pogađa prednje položaje naših branilaca, a ne pozadi jer je domet takvih kompleta od 50 do 70 km. Dakle, ako je napad na Mirgorod bio iz vazduha, domet UMPB D-30SN je već. Druga mogućnost je da su bombe lansirane iz zemaljskog bacača - navodi Defense Express.

Ruski vojni Telegram kanal Fighterbomber navodi da je bomba ima bojevu glavu sa 100 kilograma eksploziva.

- Može je ispaliti ne samo avijacija, već i MLRS, tipa Tornado-S ili neki drugi ko koji može da ispaljuje rakete prečnika 30 cm. Za Tornado-S potrebno je da se prikači mlazni motor. Avijacija trenutno koristi model bez motora, ali će najverovatnije taj nedostatak biti ispravljen u bliskoj budućnosti - navodi bloger.

Nemački Bild, podsetimo, objavio da je Rusija započela masovnu proizvodnju najteže avionske bombe od jedne i po tone.

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track