DRAMA U ZATVORU: Vlasti izmestile 200 osuđenika zbog pojave RADIOAKTIVNOG GASA u kompleksu?! TIHI UBICA SE UVUKAO U ĆELIJE (FOTO)
Foto: Shutterstock

šok

DRAMA U ZATVORU: Vlasti izmestile 200 osuđenika zbog pojave RADIOAKTIVNOG GASA u kompleksu?! TIHI UBICA SE UVUKAO U ĆELIJE (FOTO)

Planeta -

Zatvorske vlasti ispraznile su više od 180 ćelija u poslednja tri meseca nakon što je unutar kompleksa otkriven radioaktivni gas!

Skoro 200 osuđenika premešteno je iz HMP Dartmur u Devonu zbog prisustva radona - gasa bez mirisa i boje koji može izazvati teške bolesti usled dužeg izlaganja. Broj zatvorenika je smanjen za 194 između novembra i februara dok zvanični podaci govore da je ukupan kapacitet kompleksa 640 mesta. Dejli mejl navodi da razlog premeštanja nije naveden, ali da je jasno da je većina iseljena zbog gasa.

Radon nastaje raspadanjem radioaktivnih materijala u stenama i zemljištu i direktno je odgovoran za oko 1.000 smrti od raka pluća godišnje. Smatra se da se češće javlja u oblastima sa visokom koncentracijom granita kao što je zavor Dartmur.

HMP Dartmur
foto: Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Zatvorska služba je saopštila da je "određeni broj zatvorenika" premešten iz predostrožnosti i da su napori da se smanji nivo radona trenutno u toku. Takođe su dodali da nijedan zatvorenik ili član osoblja nije prijavio bolest ili neželjenu reakciju na izloženost radonu.

- Izvestan broj zatvorenika je premešten kao mera predostrožnosti nakon što je rutinsko testiranje otkrilo povišen nivo radona. To je privremena mera dok se radovi na trajnom smanjenju nivoa radona ne završe i nema implikacija po bezbednost osoblja ili zatvorenika koji ostaju u zatvoru - navodi portparol zatvorske službe.

Veliku Britaniju nedavno je potresao i skandal kad je zatvorska čuvarka Rut Šmajlo priznala da je imala telefonski se*s sa zatvorenikom kojeg je upoznala u zatvoru Parc u Bridžendu u Velsu.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

01:00

ZATVOR SA BRUTALNIM USLOVIMA U KOJEM SU HRVATSKI HULIGANI! Olivera Ćirković otkrila: To je logor, 23 sata u ćeliji bez prozora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track