NETANJAHU OBJAVIO KADA ĆE BITI KRAJ RATA U GAZI: Kaže da ga arapske vođe podržavaju da nastavi da gazi Hamas, sledi UDAR NA RAFU
Foto: EPA/Abir Sultan, Shutterstock

PREMIJER IZRAELA U INTERVJUU BILDU KAZAO ŠTA JE NJEGOVA "CRVENA LINIJA"

NETANJAHU OBJAVIO KADA ĆE BITI KRAJ RATA U GAZI: Kaže da ga arapske vođe podržavaju da nastavi da gazi Hamas, sledi UDAR NA RAFU

Planeta -

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, dao je intervju nemačkom tabloidu Bild u kojem je poručio da namerava da u delo sprovede invaziju na grad Rafu na južnoj granici Pojasa Gaze, a otkrio je i kada bi rat mogao da stane.

Politiko prenosi da Netanjahu prkosi američkom predsedniku Džou Bajdenu, koji je upozorio da bi izraelska ofanziva na Rafu bila "crvena linija" za Vašington.

- Mi ćemo da idemo tamo (u Rafu). Nećemo ih ostaviti.Znate, ja imam crvenu liniju. Znate li gde je ta crvena linija? Da se 7. oktobar ne ponovi. Da se nikada više ne ponovi - kazao je Netanjahu, misleći na napad Hamasa na Izrael u kojem su palestinski ekstremisti ubili više od 1.160 ljudi, što je i pokrenulo rat.

Izrael, Benjamin Netanjahu
foto: EPA/YONATAN SINDEL / POOL

Predsednik izraelske vlade je izneo tvrdnju da ima prećutnu podršku nekoliko arapskih lidera da nastavi da gazi Hamas, ali nije rekao njihova imena.

- Oni to razumeju i čak se tiho i slažu sa tim. Oni shvataju da je Hamas deo iranske terirističke osovine - rekao je Netanjahu.

On je takođe izneo predviđanja u vezi s okončanjem rata u Pojasu Gaze.

- Mi smo uništili tri četvrtine Hanasovih borbenih terirističkih bataljona. I blizu smo okončanja poslednje faze ratovanja - rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer je poručio da bi borbe mogle da "potraju “više od dva meseca".

. Možda šest meseci, možda četiri - dodao je Netanjahu.

Izrael, mapa Izraela, Gaza, mapa Gaze, Rafa, Rafah
foto: Shutterstock

On je ocenio da je do sada ubijeno oko 13.000 palestinskih boraca, uz 1-1.,5 civila strradalih na svakog hamasovca.

Politiko navodi da bi to značilo da je poginulo više od 26.000 Palestinaca.

Svetski mediji su juče preneli izjavu Bajdena, datu dok nije znao da je mikrofon uključen, da je Netanjahuu kazao da će njih dvojica obaviti sastanak "dođi kod Isusa" u vezi sa pitanjem isporuke humenitarne pomoći Pojasu Gaze.

(Kurir.rs/Poltico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:50

NETANJAHU JE PRIVRŽEN PUTINU, ČIM SE RAT ZAVRŠI, VOJSKA PREUZIMA Đukić: Traže ostavku Gutereša, OVO JE PREVRŠILO svaku meru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track