Hrvati bojkotovali film o jevrejskom dečaku u Aušvicu

Žrtve ubijaju po drugi put

Hrvati bojkotovali film o jevrejskom dečaku u Aušvicu

Planeta -
Producent filma i dvostruki oskarovac Branko Lustig izjavio je, nakon što je odlukom lokalnih vlasti i škola u Kninu bojkotovano prikazivanje filma "Posljednji let Petra Ginca" koji govori o stradanju jevrejskog dečaka iz Češke u Aušvicu, da je državni vrh na takve postupke trebalo da reaguje

ZAGREB - Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Željko Jovanović osudio je bojkot prikazivanja filma o stradanju jevrejskog dečaka u logoru Aušvic, ocenivši da su time političari u Kninu i Zadru pokazali da ne razumeju osnovne demokratske vrednosti.

"Sve žrtve holokausta ubijaju se po drugi put ponašanjem koje se dogodilo u Kninu i Zadru, a to što se dogodilo još jednom pokazuje u kojoj meri su opravdani uvođenje i Građanskog i Zdravstvenog vaspitanja u škole od prvog razreda osnovne škole", izjavio je Jovanović za riječki "Novi list".

On je istakao da će se "samo na taj način sprečiti da neodgovorni odrasli svojim neodgovornim ponašanjem šalju loše poruke deci za čiji su zdrav razvoj najodgovorniji".

Sve to naročito važi za političare koji su u Zadru i Kninu pokazali da ne razumeju osnovne vrednosti koje demokratsko društvo razvija u 21. veku, rekao je ministar.

U objašnjenju Službe za odnose s javnošću Ministarstva nauke i obrazovanja ističe se da je ministarstvo dalo neobavezujuću preporuku za film, a da je stvar odluke direktora škola hoće li film prikazivati deci ili ne.

Učenike treba pripremiti za sadržaj filma, projekciju treba organizovati uz prisutnost stručnih saradnika u školama, a nakon gledanja filma s učenicima obavezno razgovarati o filmu, ističu iz ministarstva.

Preporuka je i da se film prikazuje učenicima 7. i 8. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole.

Producent filma i dvostruki oskarovac Branko Lustig izjavio je, nakon što je odlukom lokalnih vlasti i škola u Kninu bojkotovano prikazivanje filma "Posljednji let Petra Ginca" koji govori o stradanju jevrejskog dečaka iz Češke u Aušvicu, da je državni vrh na takve postupke trebalo da reaguje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track