KO SU GERILCI KOJI SU UPALI U RUSKU BELGORODSKU OBLAST? Ratni haos se prelio u Rusiju, "legionari" ispunili JEZIVU PRETNJU
Foto: Youtube/AFP News Agency

KO SU GERILCI KOJI SU UPALI U RUSKU BELGORODSKU OBLAST? Ratni haos se prelio u Rusiju, "legionari" ispunili JEZIVU PRETNJU

Planeta -

Današnji napad dve oružane grupe sa sedištem u Ukrajini, Legije slobodne Rusije i Sibirskog bataljona, koje čine Rusi koji se protive Kremlju, šokirao je medije naklonjene Kremlju., ali ovo nije prvi put da se takva situacija dešava.

Legija slobodne Rusije, koja tvrdi da "želi da oslobodi svoju zemlju Putinove vlasti i donese joj slobodu", već je ranije napadala Belgorodsku oblast.

Ove oružane formacije se bore na strani Ukrajine u ratu sa Rusijom, ali Kijev odbacuje svaku vezu sa ovim ruskim partizanskim borcima i tvrdi da deluju samostalno i da nisu pod kontrolom vojske.

Shodno tome, ukrajinski zvaničnici su u to vreme tvrdili da su pripadnici ovih ruskih snaga delovali sami kada su probili rusko-ukrajinsku granicu u napadu koji se proširio na drugi dan puškaranja u okolini ruskih gradova u Belgorodskoj oblasti ranije ove nedelje.

Svi pripadnici Legije slobode za Rusiju i Ruskog dobrovoljačkog korpusa – oba sastavljena od ruskih državljana koji se bore u Ukrajini protiv svoje domovine – pod komandom su ukrajinskih snaga bezbednosti, tvrdi Si En En.

- Da li je to bila samostalna akcija, nekoordinisana sa ukrajinskim Ministarstvom odbrane, ili su vam oni davali uputstva - upitao je Sem Kili, novinar Si-En-Ena Denisa Nikitina, kome je pravo ime Denis Kapustin, a poznat je i kao Beli Reks - lider Ruskog dobrovoljačkog korpusa, ekstremno desne organizacije.

– Očigledno, sve što radimo, svaka operacija koju vršimo u pozadini, preko granice u Rusiji... je naša sopstvena odluka, odgovorio je Nikitin.

On je ipak priznao novinarima Si-En-Ena da dobijaju "ohrabrenje i pomoć" od ukrajinskih saboraca.

Sada pokojni Jevgenij Prigožin iskoristio je napad prošlog maja da ukaže na nesposobnost ruske vojske i komandanata

- Diverzantske i izviđačke snage mirno ulaze u Rusiju i marširaju, snimaju video snimke, voze svoje tenkove, oklopna vozila. Gde je garancija da neće ući u Moskvu?... Koliko sam razumeo, niko ne brine o stanovnicima Belgorodske oblasti - grmeo je Prigožin u intervjuu proratnom vojnom blogeru Konstantinu Dolgovu.

- Poručujem eliti Ruske Federacije – kučkini sinovi, skupite svoju decu. Pošaljite ih u rat. Kad počnete da ih sahranjujete, ljudi će reći: "Sada je sve pošteno".

Portparol Legije slobodne Rusije, koji koristi ime Cezar kao svoj nadimak, rekao je u maju da se ne plaši da će biti na meti Kremlja jer je njegova porodica bezbedna u Ukrajini, a on je ionako već tražen čovek u Rusiji. Odrastao je u Sočiju, a zatim se preselio u Sankt Peterburg, gde je 20 godina bio kondicioni trener. Bio je i član dve ekstremno desničarske grupe koje su proglašene za terorističke organizacije - Ruskog carskog pokreta i Narodne milicije.

Dugo sam bio na meti ruskih obaveštajnih agencija. Bio sam nekoliko puta hapšen, ali nikada nisam bio u zatvoru... Mislim da se sada kaju, rekao je.

Govorio je i o tome kakvu podršku imaju i šta očekuju u budućnosti.

- Hiljade čekaju da se priključe našim redovima i mi ćemo nastaviti da napadamo ruske granice dok naše snage ne budu dovoljno velike i jake da napadnu Moskvu, zaključio je tada.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track