RUSI ODBACILI NAPAD DIVERZANATA: Borbe trajale cele noći, mrtvi leže na sve strane, zatvorene škole uz granicu (VIDEO)
Foto: Printscreen/RIA novosti

drama

RUSI ODBACILI NAPAD DIVERZANATA: Borbe trajale cele noći, mrtvi leže na sve strane, zatvorene škole uz granicu (VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odbačen napad diverzantskih grupa koje su upale u Belgorodsku i Kursku oblast iz Ukrajine!

Moskva je objavila snimak na kome se vide uništena oklopna vozila M113 i Bredli na kojima su ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe pokušale da prodru u Belgorodsku oblast u blizini sela Spodarjušino.

- Uništena su borbena oklopna vozila M113 i Bredli američke proizvodnje i pripadnici terorističkih formacija ukrajinskih nacionalista. Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke nakon čega je odbačen sa granice Ruske Federacije. Proboj neprijateljske DRG na teritoriju Ruskoj Federaciji nije dozvoljen - navodi se u poruci.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su jedinice ruskih trupa zajedno sa graničnom službom FSB sprečile narušavanje državne granice u Belgorodskoj i Кurskoj oblasti.

Ukrajinske grupe, podsetimo, upale su usred noći, negde oko 3 sata po moskovskom vremenu. Napad je izveden u tri pravca. Upadu diverzanata prethodila je snažna artilejrijska vatra i napad dronova.

Ministarstvo navodi da je u oblasti Odnorobovke uništeno oko 60 ukrajinskih diverzanata dok su kod Nehotejevke uništena tri tenka i oklopni transporter. Dva tenka su uništena u oblasti Spodarjušina.

- Proboj ukrajinskih DRG nije dozvoljen. Diverzantske grupe ukrajinskih militanata su uništene na graničnom prelazu. Na snimku se vidi oštećena oprema i teroristi koji beže noseći ranjenike - navodi se u poruci uz snimak iz Nehotejevke.

Takođe je navedeno da su oko 8 sati odbijena četiri napada ukrajinskih DRG koje su pokušale da probiju granicu kod sela Tetkino u Кurskoj oblast.

- Neprijatelj je odbačen pošto je pretrpeo značajne gubitke - saopštilo je ministarstvo.

Legija slobodne Rusija, koja se bori na strani Ukrajine, međutim, tvrdi da je preuzela kontrolu nad selom Tetkino. Objavila je i snimak na kome se vidi nepoznato naselje snimljeno iz drona i vojnici koji trče. Diverzanti tvrde da se na snimku vide Tetkino i pripadnici ruskih snaga.

- Selo Tetkino u regiji Kursk potpuno je pod kontrolom ruskih oslobodilačkih snaga. Putinova vojska beži iz sela i ostavlja tešku opremu - objavljeno je na kanalu LGR na Telegramu.

Legija Slobodne Rusije prethodno je potvrdila učešće u napadu.

- Oduzećemo našu zemlju režimu centimetar po centimetar. Legija izlazi na izbore - navodi grupa na Telegramu.

Među diverzantima su bili i pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa i Sibirskog bataljona koji se bore na strani Ukrajine.

Andrej Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, navodi da su vojne operacije na teritoriji Rusije verovatna specijalna operacija ruskih dobrovoljačkih bataljona.

- Deluju na teritoriji Rusije kao samostalne jedinice budući da se sastoje od ruskih državljana - napomenuo je Jusov.

Ruske vlasti naredile zatvaranje škola u Kursku nakon napada.

- Zbog nedavnih događaja odlučio sam da će učenici pohađat školu onlajn do petka - saopštio je na Telegramu gradonačelnik Igor Kucak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track