VREME NA STRANI RUSIJE: Jedna stvar može da odluči rat u Ukrajini i tu je Moskva 3 puta bolja od SAD i Evrope zajedno
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

velika prednost

VREME NA STRANI RUSIJE: Jedna stvar može da odluči rat u Ukrajini i tu je Moskva 3 puta bolja od SAD i Evrope zajedno

Planeta -

Rusija bi uskoro mogla da proizvodi tri puta više artiljerijske municije od SAD i Evrope zajedno što bi joj dalo ogromnu prednost u ratu u Ukrajini.

Moskva, prema procenama obaveštajnih službi zemalja članica NATO, trenutno proizvodi oko 250.000 komada artiljerijske municije mesečno iliti oko tri miliona godišnje. SAD i Evropa istovremeno imaju kapacitet da proizvedu oko 1,2 miliona komada municije godišnje.

Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000, a Ukrajina oko 2.000 granata dnevno. Od početka rata zapadni saveznici su Ukrajini obezbedili brojne visokosofisticirane sisteme, međutim, vojni analitičari veruju da će u ratu pobediti strana koja ispali najviše artiljerijskih granata.

- Pitanje broj 1 koje trenutno razmatramo je municija i to posebno artiljerijske granate jer tu Rusija zaista ima značajnu prednost u proizvodnji i na bojnom polju - rekao je neimnovani zvaničnik NATO za CNN.

Superiorno snabdevanje artiljerijskim granatama omogućilo je ruskim oružanim snagama da zauzmu važan ukrajinski grad Avdijivku u februaru.

Ruske fabrike rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a smene traju po 12 sati. U sektoru odbrane zaposleno je oko 3,5 miliona Rusa dok je pre početka sveobuhvatne invazije radilo oko dva miliona ljudi. Rusija je takođe veliki uvoznik municije. Iran je prošle godine poslao u Moskvu najmanje 300.000 artiljerijskih granata, a Severna Кoreja je Rusiji isporučila najmanje 6.700 kontejnera sa milionima komada municije.

Rusija takođe proizvodi između 115 i 130 raketa dugog dometa i 300 do 350 dronova za napad svakog meseca. Najveći izazov za Кremlj bila je proizvodnja tenkova i drugih oklopnih vozila jer su tenkovi koje koristi Rusija uglavnom stariji modeli koji su remontovani. Iako Rusija trenutno ima oko 5.000 tenkova u skladištu, veliki procenat se ne može obnoviti, a dobar je samo za takozvanu kanibalizaciju odnosno kao izvor rezervnih delova.

Vuhledar, Ugledar, Ukrajina
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u decembru da Rusija proizvodi 17,5 puta više municije, 17 puta više dronova i 5,6 puta više tenkova nego pre rata.

Međutim, zapadni obaveštajni zvaničnici ne očekuju da će Rusija u kratkom roku ostvariti velike dobitke na bojnom polju i ističu da postoje očigledna ograničenja ruske proizvodnje, što znači da će ruske fabrike verovatno dostići vrhunac u narednoj godini.

Neki zapadni zvaničnici doveli su u sumnju brojke ruske vojne proizvodnje, tvrdeći da prikrivaju izazove, uključujući nedostatak radne snage i opadajući kvalitet oružja. Takođe smatraju da povećanje ruskog naoružanja neće biti održivo jer rat crpi resurse i čini Rusiju zavisnom od pomoći njenih saveznika poput Кine, Irana i Severne Кoreje.

- Rusija je impresivno uspela da poveća proizvodnju u mnogim odbrambenim sektorima, ali bio bih veoma sumnjičav da Rusija može da nastavi tim tempom. Stagniraće - rekao je istraživač sa Švedskog univerziteta odbrane Oskar Jonson za Volstrit džurnal.

Zavidna cifra od tri miliona metaka godišnje takođe bi mogla da zavara jer je većina municije u lošem stanju, ističu analitičari britanskog trusta mozgova RUSI. Osim toga, ruskom vojnom i odbrambenom sektoru trenutno nedostaje oko dva miliona radnika. Mnoge fabrike su pokrenule proizvodnju 24/7, što je dovelo do sporova između poslodavaca i radnika.

- Rusija verovatno može da zadrži svoje ratne napore na sadašnjim razmerama još dve do pet godina - kaže visoki zvaničnik NATO.

Dve evropske vojne obaveštajne agencije takođe tvrde da Rusija može da proizvede dovoljno oružja da izdrži ovaj tempo ratovanja još nekoliko godina.

Francuska je u međuvremenu pretekla Rusiju u izvozu oružja. Prema najnovijoj analizi prometa oružja Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) Francuska je povećala svoj udeo na izvoznom tržištu na 11 odsto između 2019. i 2023. godine u poređenju sa 7,2 odsto u prethodnom periodu. To se dogodilo najviše zahvaljujući prodaji Rafala Indiji, Egiptu i Кataru.

Najveći gubitak ima Rusija koja je zabeležila globalni pad izvoza oružja sa 21 na oko 11 odsto. Francuska je sada na drugom mestu na listi najvećih svetskih izvoznika oružja, odmah iza SAD, čiji je udeo u globalnom izvozu oružja porastao sa 34 na 42 odsto.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track