PUTIN: Rusija je tehnički spremna za nuklearni rat!
Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Napeto

PUTIN: Rusija je tehnički spremna za nuklearni rat!

Planeta -

U SAD ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja, ocenio je ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da je njegova zemlja tehnički spremna za nuklearni rat ukoliko bude upućena pretnja njenoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

Šef Kremlja je to kazao u intervjuu koji je dao agenciji RIA Novosti i državnom televizijskom kanalu Rosija 1 uoči predsedničkih izbora, koji se održavaju od 15. do 17. marta.

Puna pripravnost

Putin je rekao da scenario nuklearnog rata nije "ubrzavanje" stvari i da ne vidi potrebu za upotrebom atomskog oružja u Ukrajini, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage u punoj pripravnosti i da su "s vojnotehničke tačke gledišta spremne".

On je kazao i da u Americi razumeju da će, ukoliko njihove trupe budu raspoređene "na ruskoj teritoriji ili u Ukrajini", Rusija taj potez smatrati intervencijom.

- U SAD ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja - ocenio je Putin.

Rojters podseća da je predsednik Rusije u više navrata govorio o spremnosti da upotrebi nuklearno oružje od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Prethodna takva pretnja stigla je tokom njegovog govora o stanju nacije prošlog meseca, kad je upozorio Zapad da bi produbljivanje njihove umešanosti u borbe u Ukrajini predstavljalo rizik za nuklearni rat.

Predizborna atmosfera: Putin od kartona u Moskvi
Predizborna atmosfera: Putin od kartona u Moskvifoto: EPA/YURI KOCHETKOV

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva postići svoje ciljeve u Ukrajini i uputio oštro upozorenje Zapadu rekavši da "nacije koje kažu da nemaju crvene linije u vezi s Rusijom treba da shvate da ni Rusija neće imati crvene linije u vezi s njima".

Putin je ostavio i otvorena vrata za razgovore, ističući da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada, ali je i naglasio da razgovori moraju da budu zasnovani "na realnosti" i da će Rusija zadržati ono što je osvojila u Ukrajini.

Putin je kazao i da je porast ukrajinskih napada dronovima duboko unutar teritorije Rusije deo napora da se poremete trodnevni predsednički izbori, koji počinju sutra.

Tramp ga grdio

U intervjuu je pomenuo i da ga je bivši predsednik Donald Trump, u poslednjoj godini mandata, grdio zbog "simpatisanja" Džoa Bajdena, aktuelnog predsednika SAD. Na pitanje o nedavnoj izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije isključeno slanje zapadnih vojnih snaga u Ukrajinu, Putin je odgovorio da je činjenica da su vojne snage zapadnih zemalja već dugo prisutne u Ukrajini.

Putin je izjavio da su strani plaćenici učestvovali u pokušaju Ukrajine da napadne pogranične oblasti Ruske Federacije.

Legija "Sloboda za Rusiju"

Marširaćemo na Moskvu

Legija "Sloboda za Rusiju", sastavljena od dobrovoljaca koji se protive vlasti predsednika Putina i bore se na strani Ukrajine, objavila je novi video-snimak za koji tvrde da je načinjen u selu Tjotkino u Kurskoj oblasti.

Borci na snimku tvrde da se još nalaze u tom prekograničnom naselju, uprkos tome što su izloženi žestokom granatiranju, kao i da planiraju da nastave dalje. Jedan od dobrovoljaca je na dan navodnog prekograničnog upada, koji su ruske vlasti negirale, kazao za Njuzvik da im je cilj da "marširaju na Moskvu".

Aleksej Baranovski zvani Lutik je američkom magazinu kazao da su oni zauzeli selo Tjotkino, ali da se linija fronta brzo menja.

Kurir.rs/N. Vlačo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track