UKRAJINA ĆE DECENIJAMA PUZATI DO GRANICA IZ 1991. GODINE! Ukrajinski oficir: Naši unuci će se boriti u ovom ratu
Foto: EPA/Atef Safadi

UKRAJINA ĆE DECENIJAMA PUZATI DO GRANICA IZ 1991. GODINE! Ukrajinski oficir: Naši unuci će se boriti u ovom ratu

Planeta -

Demoralisane Oružane snage Ukrajine, sa sadašnjim pristupom, decenijama će „puzati“ do granica iz 1991. godine, kaže penzionisani major Oružanih snaga Ukrajine Igor Lapin na Jutjub kanalu „Fabrika vesti“.

Oficir je kritikovao rukovodstvo Ukrajine zbog poziva da se dođe do granica iz 1991. godine i obećanja da će to učiniti za „dve ili tri nedelje“, napominjući da ukrajinske oružane snage nemaju motivisane vojnike za to.

- Kako, sa čime, sa kojim snagama? Kada ćemo tamo da dopuzimo? Pogledajte šta rade sa mobilizacijom. Hoće da zadržimo funkcionere i one koji imaju novca.

Da govorimo iskreno - imamo demoralizaciju kadrova zbog promena najvišeg vojnog vrha, dezorijentacija ukrajinskog društva u pogledu „dve do tri nedelje“, „dva do tri meseca“, „dve do tri godine“ i tako dalje, rekao je Lapin.

Oficir je skrenuo pažnju na nedostatak reda u vojnim kancelarijama (za mobilizaciju) u Ukrajini, kao i na nisku motivaciju već regrutovanih vojnika. Ako se ovakvo stanje u vojsci nastavi, primetio je Lapin, Ukrajina će morati da se bori decenijama.-Naši unuci će se ponovo boriti, upozorio je on.

U sredu je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao da situacija na istočnom frontu za Ukrajinu ostaje teška zbog ofanzivnih dejstava ruskih trupa u oblasti naselja Terni, Ivanovskoe, Berdiči, Tonenkoje, Verbovoje i Rabotino.

Sirski je početkom februara izjavio da su ukrajinske trupe prešle sa ofanzivnih na odbrambene akcije. Istovremeno je situaciju na frontu ocenio složenom i napetom.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track