KOLAPS U AMERICI: Padao grad veličine bejzbol lopti, meteorolozi izdali NAJSTROŽE MERE (FOTO)
Foto: AP Jeremy Crabtree

neverovatno

KOLAPS U AMERICI: Padao grad veličine bejzbol lopti, meteorolozi izdali NAJSTROŽE MERE (FOTO)

Planeta -

Ogromni komadi grada zasuli su delove Kanzasa i Misurija u sredu uveče, zaustavivši saobraćaj duž međudržavnog puta 70 i izazvali mogući tornado, pošto su meteorolozi pozvali stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru.

Najmanje jedan nepotvrđeni tornado prijavljen je u sredu u Alta Visti u Kanzasu, javljaju mediji.

Nacionalna meteorološka služba u Topeki saopštila je da se grad i udari vetra do 60 milja na sat očekuju širom severnog Kanzasa tokom noći do 6 sati ujutro u četvrtak.

Grad bio veličine bejzbol lopti

Opisi grada su se kretali od veličine loptica za golf i jabuke, do softballa i bejzbol lopti.

Aleks Sosnovski, viši meteorolog u AkuVeder-u, ranije je rekao da se predviđeni grad smatra „gradom gorila“ jer je imao potencijal da bude tako velik.

Kanzas, Misuri, grad
foto: AP Jeremy Crabtree

"Gorila grad“ je termin koji je skovao Rid Timer, "lovac na oluje" koji sebe naziva ekstremnim meteorologom, rekao je Sosnovski.

U ovom slučaju, termin bi mogao da se uklopi: neki grad iz severno-centralnog Kanzasa u severno-centralni Misuri mogu biti veliki kao bejzbol.

„Kada dođete do veličine teniske lopte, bejzbol ili ne daj Bože, lopte softballa, to može da napravi ogromnu štetu, a ako dobijete udarac u glavu, to bi moglo biti fatalno“, rekao je Sosnovski.

Saobraćaj obustavljen

Saobraćaj je na neko vreme stao na delu autoputa 70 zbog grada koji je padao, saopštila je Nacionalna meteorološka služba Ks.

Na KSHB-TV su prikazane slike velikih komada grada i najmanje jednog napuklog vetrobranskog stakla.

Kanzas, Misuri, grad
foto: AP Randy Smith

U sredu kasno, prognostičari su izdali upozorenja o tornadu u oblastima oko Topeke i na severu, dok su upozorenja za jaku grmljavinu izdata severoistočno od Kanzas Sitija u Misuriju.

“Ako ste u ovom delu, sklonite se od prozora i sklonite se unutra!!!” Nacionalna meteorološka služba objavila je to na društvenoj mreži Iks, ranije poznatom kao Tviter.

Meteorološka služba je saopštila da je oluja ranije proizvela „grad veličine softbola“ ili komade od 9 centimetara.

Meteorološka služba je takođe izdala stroge mere sa grmljavinom za delove Ilinoisa, Ajove, Misurija i Kanzasa do četvrtka ujutru, nakon čega su prognostičari rekli da će se oluja pomeriti na istok.

(Kurir.rs/ The NewYork post/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:17

KASNO POPODNE NEVREME POGODILO SREMSKU MITROVICU! PADAO GRAD VELIČNE ZRNA GRAŠKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track