USPEŠNO LANSIRANA NAJMOĆNIJA RAKETA U SVEMIR: Prva dva pokušaja su prošla bezuspešno (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen

USPEŠNO LANSIRANA NAJMOĆNIJA RAKETA U SVEMIR: Prva dva pokušaja su prošla bezuspešno (VIDEO)

Planeta -

Spejs Iks je danas iz trećeg pokušaja uspešno lansirao Staršip, najmoćniju raketu na svetu, ključnu za Nasine planove čiji je cilj prevoz i sletanje astronauta na Mesec i udaljenije destinacije kasnije u ovoj deceniji, kao i za ispunjenje nada Ilona Maska o mogućem naseljavanju Marsa.

Dva prethodna pokušaja završila su spektakularnim eksplozijama, ali je kompanija te neuspehe iskoristila da usavrši sistem.

Lansiranje se desilo oko 13 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon što je Savezna uprava za avijaciju (FAA) juče za to dala zeleno svetlo.

Kada se spoje dve faze Staršipa, raketa je visoka 121 metar i visinom nadmašuje Kip slobode. Njegov buster pri lansiranju proizvodi 74.3 meganjutna potiska, što je gotovo dvostruko više od druge najjače rakete na svetu, Nasina Spejs Launč Sistema (SLS), mada je potonji sada u potpunosti operativan.

Staršipov treći test lansiranja u potpuno složenoj konfiguraciji biće najambiciozniji dosad. Osim što bi trebalo da ode više i dalje, među ciljevima su otvaranje i zatvaranje Staršipovih vrata za koristan teret da bi se testirala njegova sposobnost isporuke satelita i drugog tereta u svemir.

(Kurir.rs/Adria/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:47

JAPANSKA RAKETA EKSPLODIRALA PO POLETANJU! Trebalo je da prva u toj zemlji ponese satelit u orbitu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track