"POSTAVLJANJE NUKLEARNE JEDINICE U SVEMIR JE PRIORITET" Putin dao naređenje ruskim zvaničnicima: Moramo to da finansiramo na vreme
Foto: AP

"POSTAVLJANJE NUKLEARNE JEDINICE U SVEMIR JE PRIORITET" Putin dao naređenje ruskim zvaničnicima: Moramo to da finansiramo na vreme

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je vladinim zvaničnicima u četvrtak da svemirski projekti, uključujući postavljanje nuklearne jedinice u svemiru, treba da budu prioritet i da dobiju odgovarajuće finansiranje, navodi državna novinska agencija TASS.

Rusija „ima dobre nadležnosti i, štaviše, ima čak i takve rezerve na koje možemo da se ponosimo, na koje možemo da računamo u budućnosti“, rekao je Putin tokom sastanka sa članovima vlade, ukazujući kao primer na nuklearni blok koji bi delovao u svemiru.

„Moramo to da finansiramo na vreme“, rekao je Putin, prenosi TASS.

„Samo treba da postavimo prioritete“, rekao je on, dodajući da „postoje pitanja koja zahtevaju dodatnu pažnju“.

Vladimir Putin
foto: AP Alexander Zemlianichenko

„Izgleda da smo svi navikli na to da imamo takve nadležnosti koje druge zemlje nemaju, ali treba da im posvetimo posebnu pažnju kako bi se one razvijale i koristile u budućnosti za rešavanje onih zadataka koji mogu i treba rešiti uz pomoć ovih tehnologija“, rekao je Putin.

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov rekao je prošle nedelje da Rusija i Kina rade na projektu instaliranja nuklearnog reaktora na Mesec, prenosi TASS.

„Danas ozbiljno razmatramo projekat isporuke na Mesec i montaže energetskog reaktora tamo zajedno sa našim kineskim partnerima negde između 2033. i 2035. godine“, rekao je on u izjavi na omladinskom festivalu 5. marta.

U martu 2021. godine, ruska Državna svemirska korporacija Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska administracija potpisali su memorandum u ime svojih vlada o saradnji u stvaranju Međunarodne lunarne istraživačke stanice, navodi TASS.

Vest dolazi nakon što su izvori prošlog meseca rekli za CNN da Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi potencijalno moglo da osakati ogroman deo komercijalnih i vladinih satelita.

Ova vrsta novog oružja – generalno poznato od strane vojnih svemirskih stručnjaka kao nuklearni EMP – stvorila bi puls elektromagnetne energije i poplavu visoko naelektrisanih čestica koje bi prodrle kroz svemir da poremete druge satelite koji kruže oko Zemlje.

Oružje je još u razvoju u Rusiji i još nije u orbiti, javno su naglasili zvaničnici Bajdenove administracije. Ali ako se upotrebi, kažu zvaničnici, prešao bi se opasan rubikon u istoriji nuklearnog oružja i mogao bi izazvati ekstremne poremećaje u svakodnevnom životu na načine koje je teško predvideti.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track