EVROPSKI PARLAMENT Rusija treba da vrati rumunsko zlato poslato tamo tokom Prvog svetskog rata
Foto: EPA/Julien Warnand

EVROPSKI PARLAMENT Rusija treba da vrati rumunsko zlato poslato tamo tokom Prvog svetskog rata

Planeta -

Evropski parlament je danas doneo neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva Rusija da Rumuniji vrati zlato i druge dragocenosti koje su iz te zemlje poslate u Moskvu na čuvanje tokom Prvog svetskog rata.

Tokom Prvog svetskog rata Kraljevina Rumunija je poslala vagonima 91,5 metričkih tona zlatnih novcića i poluga kao i dragulje i druge kulturne dragocenosti kao što su razna umetnička dela u carsku Rusiju. U ratu Rumunija se borila na strani Antante a protiv Centralnih Sila. To zlato su zaplenili Boljševici nakon što su preuzeli vlast u Rusiji 1917. godine. Neke vredne predmete su sovjetske vlasti vratile 1935. i 1956. godine, ali ne i samo zlato.

Kasnijih godina Rumuni su pokušali da vrate zlato, ali bezuspešno. Zajednička komisija za poboljšanje bilateralnih odnosa je formirana 2003. godine između Rusije i Rumunije, kojoj je zadatak, između ostalog, bio i da reši pitanje nestalog zlata.

Rezoluciju je podneo rumunsku poslanik Eugen Tomak, uz podršku Nacionalne banke Rumunije. On je u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk to pozdravio kao "istorijsko glasanje" i "pitanje nacionalnog dostojanstva".

Iako gotovo da ne postoje šanse da se Rumuniji vrati to zlato, Tomak je napomenuo da je "važno ne odustati", Iz zvanične Moskve još nema komentara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track