MEDVED LOVIO ŽENU PO ŠUMI, PSI PRONAŠLI NJENO TELO: Zver naletela na nju tokom šetnje, jedva su ga oterali HICIMA UPOZORENJA
Foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia, Raggedstone / Alamy / Alamy / Profimedia

MEDVED LOVIO ŽENU PO ŠUMI, PSI PRONAŠLI NJENO TELO: Zver naletela na nju tokom šetnje, jedva su ga oterali HICIMA UPOZORENJA

Planeta -

Žena (31) iz Belorusije umrla je nakon što ju je lovio medved na severu Slovačke. Slovačka gorska služba spasavanja saopštila je da je telo žene pronađeno u šumi u planinama Niskih Tatra juče uveče.

Žena je išla sa muškarcem kada je na njih naleteo medved. Prema rečima muškarca, on i žena su pobegli u različitim pravcima. Oblast je poznata po gustim šumama i strmim klisurama.

Nije poznato da li je žena umrla od pada ili ju je ubio medved. Slovačke vlasti su saopštile da su žena i muškarac šetali dolinom Demanovska kada je medved počeo da ih juri. Telo žene je otkrio pas tragač nedugo nakon što je njen prijatelj otišla po pomoć.

Medved je i dalje bio u blizini, a Gorska služba spasavanja ga je uplašila hicima upozorenja iz puške.

Zamenik slovačkog ministra za zaštitu životne sredine rekao je da će vlasti odmah objaviti informaciju ako je ženu ubio medved i da to neće sakriti.

Serija napada medveda na ljude u Slovačkoj

Poslednjih godina bilo je više napada medveda na ljude, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. Taj napad je navodno bio prvi smrtonosni napad medveda u Slovačkoj u poslednjih sto godina. Članovi nove slovačke vlade izjasnili su se protiv, kako kažu, prekomerne zaštite životne sredine u EU za predatore poput vukova i medveda.

Medvedi i vukovi su se vratili u Slovačku preko Karpata u decenijama nakon pada komunizma 1989. Medvedi su uobičajeni u planinskom lancu Karpata, koji se proteže od Rumunije preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Ministarstvo životne sredine saopštilo je da će sa Rumunijom na sledećem Savetu ministara za životnu sredinu EU predstaviti predlog da se medvedi reklasifikuju kao zaštićene vrste, jer njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno ubijati.

(Kurir.rs/Index/BBC/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track