NOVA DRAMA NA ISTOKU EVROPE: Vojna baza na meti, dron kamikaza razneo helikopter, odmetnuti region TONE U HAOS (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

uzbuna

NOVA DRAMA NA ISTOKU EVROPE: Vojna baza na meti, dron kamikaza razneo helikopter, odmetnuti region TONE U HAOS (VIDEO)

Planeta -

Dron kamikaza razneo je u nedelju vojni helikopter u Pridnjestrovlju!

Lokalni mediji navode da u napadu nije bilo poginulih i da je istraga u toku.

Prvi Pridnjestrovski TV kanal objavio je snimak incidenta. Na snimku se vidi kako dron kamikaza pogađa helikopter Mi-8MT koji se nalazio u kompleksu jedne vojne baze.

- Na teritoriji jedne od vojnih jedinica Tiraspolja došlo je do požara nakon eksplozije. Utvrđeno je da je eksplozija posledica napada kamikaze drona koji je doleteo iz pravca Detelinskog mosta - saopštilo je ministarstvo državne bezbednosti odmetnutog regiona.

Ministarstvo je u januaru, podsetimo, izvestilo da strani specijaci pripremaju borbene grupe u Moldaviji, među kojima su navodno i Ukrajinci, kako bi organizovali i sproveli terorističke napade i sabotaže na vojnim objektima u Pridnjestrovlju.

Кrajem maja 2022. godine dogodio se niz terorističkih napada u regionu, najpre na zgradu Ministarstva državne bezbednosti i vojnog registra u Tiraspolju, zatim na objekte vojne jedinice kod sela Parcani, a na kraju i na toranj radio i televizijskog centra u blizini sela Majak. Tada je proglašen crveni stepen opasnosti od terorizma.

Pridnjestrovlje, čijih 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će ta republika postati deo Rumunije. Region je 1992. godine, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom vrate kontrolu, postao praktično teritorija van kontrole Кišinjeva. Tamo je formirana nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika.

Mir u regionu održavaju zajedničke snage Pridnjestrovlja i Rusije.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:19

RUSIJA: Oboreni dronovi iznad iznad Kaluške i Moskovske oblasti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track