KOMANDOSI PADOBRANIMA UPALI NA OTETI BROD: Pogledajte akciju indijskih specijalaca PIRATI ODMAH DIGLI RUKE U VAZDUH (VIDEO)
Foto: Printscreen/X

neverica

KOMANDOSI PADOBRANIMA UPALI NA OTETI BROD: Pogledajte akciju indijskih specijalaca PIRATI ODMAH DIGLI RUKE U VAZDUH (VIDEO)

Planeta -

Indijske pomorske snage, uključujući komandose, zaplenile su teretni brod koji su oteli somalijski pirati, spasavajući 17 članova posade!

Portparol indijske mornarice saopštio je u subotu da se svih 35 pirata na brodu za prevoz rasutog materijala "Ruen" predalo. Broj je plovio pod malteškom zastavom.

"Ruen" je inače otet prošle godine dok ga je mornarica presrela u petak.

Plovilo je možda korišćeno kao baza za preuzimanje teretnog broda pod zastavom Bangladeša kod obale Somalije početkom nedelje.

Otmica "Ruena" bila je prvo uspešno preuzimanje broda u kojem su učestvovali somalijski pirati od 2017. godine kad je akcija međunarodne koalicije zaustavila niz zaplena u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu.

Somalijski pirati su deceniju izazivali haos na važnim globalnim plovnim putevima, ali su bili neaktivni do ponovnog izbijanja napada koji su počeli krajem prošle godine.

Indija je rasporedila najmanje desetak ratnih brodova istočno od Crvenog mora kako bi obezbedila bezbednost od pirata dok se zapadne sile fokusiraju na napade jemenskih Huta koje podržava Iran.

- Mornarica je od 1. decembra zabeležila najmanje 17 incidenata - rekli su ranije indijski zvaničnici.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:54

EVO KAKO JE UNIŠTEN BROD RUSKE CRNOMORSKE FLOTE KOD KRIMA: Pojavio se snimak napada ukrajinskih pomorskih dronova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track