"PUTIN OD SEPARATISTA NAPRAVIO NAJLOJALNIJE LJUDE MOSKVI" Detaljna analiza istorijske pobede šefa Kremlja na jučerašnjim izborima
Foto: AP Alexander Zemlianichenko

kurir televizija

"PUTIN OD SEPARATISTA NAPRAVIO NAJLOJALNIJE LJUDE MOSKVI" Detaljna analiza istorijske pobede šefa Kremlja na jučerašnjim izborima

Planeta -

U Rusiji su završeni trodnsevni predsednički izbori. Prema prvim podacima Centralne izborne komisije, Vladimir Putin je osvojio još jedan mandat, sa ubedljivih - 87,97 % glasova.

I mimo ubedljive pobede, postavlja se pitanje koje će naredne korake preduzeti lider Rusije, kao i to da li je imao kredibilne protivkandidate.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije koji su analizirali sinoćne izore u Rusiji bili su Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja i prof. dr Dragan Radenović, akademik.

Vladimir Putin
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Perišić je rekao da je normalno da u kriznim vremenima raste rejting aktuelnom predsedniku:

- Ovo su svakako bili očekivani rezultati, ovo su bili izbori sa unapred poznatim pobednikom. Ovu pobedu bi trebalo povezati i sa tim da nikada manje kandidata nije učestvovalo u trci. Pitanje je i u kojoj meri bi uspeli kandidati koji bi mogli ugroziti poziciju aktuelnog predsednika Rusije. Njima nije dozvoljena kandidatura, pa i kroz prizmu svega toga bi trebalo posmatrati rezultate. Svakako da je i situacija u Ukrajini doprinela tome da određene homogenizacije unutar ruskog stanovništva daju podršku Putinu. Poznato je da u kriznim situacijama raste rejting onome ko je na vlasti u tom trenutku, pa je i to jedan od elemenata koji je uticao na ishod izbora.

Potom je odgonetnuo pojedine stvari koje su pripomogle Putinu da ostvari i te kako ubedljivu pobedu.

- Inače, demokratska praksa je da se izbori održe u jednom danu, a ovde smo ih imali čitava tri dana. Upravo zbog krizne situacije je opravdano to. Smatram da je dosta značilo Putinu to što je bila visoka izlaznost u oblastima na prostoru Ukrajine, odnosno u četiri oblasti koje je Rusija pripojila u proteklih godinu i po dana i da je u čečenskoj oblasti dobio veliku podršku. Znamo da je Rusija, proteklih decenija, imala problem sa seperatizmom na tom prostoru, ali je Putin u dobrom odnosu sa tamošnjim predstavnicima - rekao je Perišić.

Radenović je rekao da su redovi bili prepuni, s obzirom na to da je i on glasao.

03:02

OVO SU PUTINOVI PRIORITETI U NOVOM MANDATU! Stručnjaci odgonetnuli: Nova članica BRISC-a će doprineti ekonomoskom rastu

- Glasao sam u Podgorici, a moji utisci su da je ta ogromna kolona od osam ujutru do osam uveče bila prepuna, ali je bila pokušana manipulacija od strane specijalnih nekih službi zapada. Interesantno je da su na samom izlazu iz ambasade Rusije u Podgorici bili volonteri, nekakve institucije koje su osnovali zapadnjaci.

Perišić se osvrnuo na naredne korake Putina u novom mandatu:

- Ono što je prioritet u novom mandatu jeste rešavanje Ukrajine, da se vidi smer tog rata, vidimo da Rusija ima blagu prednost na frontu. Ide proleće, videćemo da li Ukrajina ima kapacitete da ostane ravnopravna u ovom sukobu. U tom smislu ćemo videti i šta će biti na prostoru samog kontinenta. Verovatno će i saradnja u okviru BRICS-a biti dodatno razvijena, geopolitička situacija je dovela do toga, da se razmišlja i političkoj saradnji. Prijemom novih članica, poput UAE, će sigurno doprineti ekonomski rast BRICS saveza. Definitvno će Putin nastaviti svoju politiku, gde želi da ostvari bolju saradnju sa saradnicima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

06:55

PUTIN ZAGRMEO NA PRVOM OBRAĆANJU NAKON POBEDE: Ko god je hteo da nas uplaši MORA DA RAZUME JEDNO! Imamo grandiozne projekte!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track