"AKO ŽELIMO MIR, MORAMO SE SPREMITI ZA RAT": Dramatično upozorenje EU zvaničnika, traži da se Evropa ne oslanja previše na AMERIKU
Foto: EPA / Olivier Hoslet

ŠARL MIŠEL O POSLEDICAMA RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

"AKO ŽELIMO MIR, MORAMO SE SPREMITI ZA RAT": Dramatično upozorenje EU zvaničnika, traži da se Evropa ne oslanja previše na AMERIKU

Planeta -

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, poručio je da je Evropa mora da ojača odbrambene kapacitete i prebaci se na "ratnu ekonomiju" kao odgovor na pretnju koja dolazi iz Rusije.

Rojters prenosi da je Mišel to naveo u autorskom tekstu za Euraktiv, a uoči sastanka lidera EU na kojem će se u četvrtak razgovarati o podršci Ukrajini.

Mišel je ocenioi da Evropa mora da preuzme odgovornost za sopstvenu bezbednost, a ne da se prevashodno oslanja na podršku zemalja poput SAD.

- Ukoliko mi ne pružimo pravi odgovor iz EU i ne damo Ukrajini dovoljno podrške da zaustavi Rusiju, mi smo sledeći. Mi stoga moramo da budemo spremni za odbranu i prebacimo se na "ratnu ekonomiju". Ukoliko želimo mir, moramo da se spremimo za rat - naveo je Mišel.

Šarl Mišel
Šarl Mišelfoto: EPA / DUMITRU DORU

On je ukazao da je Evropa od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. povećala vojne proizvodne kapacitete za 50 odsto, što je mnogo više od potrebnog, nakon što decenijama nije ulagala dovoljno u bezbednost i odbranu.

Mišel je zatražio od zemalja članica EU da osiguraju da Ukrajina dobije ono što joj je potrebno na bojnom polju, uključuju i to da novac dobijen od Unije troši na vojnu opremu, kao i da Brisel iskoristi profit od zamrznutih finansijskih sredstava Rusije za kupovinu oružja za Ukrajinu.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track