MAKRON ŠALJE 2.000 VOJNIKA U UKRAJINU? Šokantna vest iz Moskve: Francuski kontingent momentalno postaje naša PRIORITETNA META
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

uzbuna

MAKRON ŠALJE 2.000 VOJNIKA U UKRAJINU? Šokantna vest iz Moskve: Francuski kontingent momentalno postaje naša PRIORITETNA META

Planeta -

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin tvrdi da Francuska priprema kontingent za slanje u Ukrajinu!

Nariškin navodi da će prema podacima Spoljne obaveštajne službe kontingent u početnoj fazi brojati oko 2.000 vojnika.

- Francuska jedinica će postati prioritetna meta ruske vojske - naglasio je dirketor SBR.

Nariškin je primetio da je francuska vojska "primetno zabrinuta" zbog povećanog broja poginulih Francuza u Ukrajini.

- Francuska priznaje da Pariz nije video takve gubitke u inostranstvu od rata u Alžiru u drugoj polovini 20. veka. Zbog toga vojno rukovodstvo zemlje strahuje od nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga u francuskoj vojsci - navodi Nariškin.

Načelnik Generalštaba francuskih kopnenih snaga, general Pjer Šil, prethodno je za Mond potvrdio da se francuska vojska sprema da učestvuje u "najtežim" sukobima.

- Francuska vojska je spremna. Bez obzira na to kako se razvija međunarodna situacija Francuzi mogu biti uvereni da će njihovi vojnici spremno odgovoriti. Da bi se zaštitili od napada na zelju i kako bi zaštitili svoje interese francuska vojska se sprema za najteže bitke - rekao je Šil u intervjuu za list Mond.

Šil je podsetio da se Francuska za odbranu oslanja na svoj nuklearni arsenal i na obučenu vojsku kompatibilnu sa armijama saveznika.

- Francuska je sposobna da rasporedi 20.000 vojnika do 30 dana i da komanduje snagama do 60.000, uključujući i savezničke armije - istakao je Šil.

Francuska vojska inače ima ukupno 121.000 vojnika i još 24.000 rezervista.

Mond podseća da je pitanje mogućeg slanja francuskih vojnika u Ukrajinu počelo da se razmatra u leto 2023. godine i da slabost ukrajinske vojske zabrinjava Pariz.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

10:02

FRANCUSKA U STRAHU OD ŠIRENJA RUSIJE NA BALTIK! Stručnjaci: Zaoštreni su odnosi, Makron najavio novu vojnu podršku Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track