UZBUNA U MOSKVI: Otkrivene posledice napada dronova na rafinerije za 16 dana marta RUSIJA IZGUBILA OZBILJAN DEO PROIZVODNJE GORIVA
Foto: Shutterstock, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, screenshot

šok

UZBUNA U MOSKVI: Otkrivene posledice napada dronova na rafinerije za 16 dana marta RUSIJA IZGUBILA OZBILJAN DEO PROIZVODNJE GORIVA

Planeta -

Ukrajinski dronovi koji su tokom marta pogodili neke od najvećih ruskih rafinerija nafte paralizovali su skoro desetinu proizvodnje goriva!

Trenutno je prema navodima Rojtersa 13 odsto ukupnog kapaciteta postojećih jedinica za primarnu preradu nafte u ruskim rafinerijama u režimu hitnog gašenja. Ako se uzmu u obzir samo rafinerije koje proizvode benzin i dizel gorivo privreda je izgubila oko 9 odsto proizvodnje iliti nešto više od 77.000 tona dnevno u smislu rafinisane nafte.

Akumulirani vanredni zastoji u rafineriji, zbog napada ukrajinskih bespilotnih letelica, dostigli su 3,5 miliona tona - što je 10 puta više od ukupnog broja za prethodne dve godine. Istovremeno se broj oštećenih postrojenja za preradu nafte utrostručio, a do sredine marta obim vanrednih zastoja bio je 1,4 puta veći od planiranih remonta.

Rafinerija nafte Lukoil Nižnji Novgorod-NOS je 12. marta oštećena u udaru bespilotne letelice. Proizvodnja dizel goriva u fabrici smanjena je za skoro polovinu odnosno sa 10.600 na 6.000 tona dnevno, a proizvodnja benzina za četvrtinu na 5.700 tona dnevno.

Sledećeg dana, 13. marta, oštećena je najveća rafinerija nafte Rosnjefta u Rjazanju koja snabdeva gorivom Moskvu i region. Posle požara u fabrici su zaustavljene jedinice AT-6 i AVT-4.

- Zbog toga je fabrika izgubila trećinu proizvodnje benzina (3.300 tona dnevno) i više od polovine proizvodnje dizel goriva (5.800 tona dnevno) - izračunao je Rojters.

Već 16. marta, usled napada drona, zapalila se jedina operativna jedinica za preradu nafte u drugoj rafineriji Rosnjefta u Sizranu. Zbog toga je fabrika, koja je proizvodila 4.300 tona dizel goriva i 2.000 tona bezina dnevno, prestala sa radom. Rezervna jedinica, AVT-5, tehnološki je mirovala dugi niz godina i za njeno pokretanje biće potrebno vreme, ali čak i ako do toga dođe rafinerija će moći da proizvodi samo polovinu prethodnih količina benzina, navode izvori Rojtersa.

Pad proizvodnje već je izazvao skok veleprodajnih cena goriva.

Tona AI-95 na Međunarodnoj berzi roba i sirovina u Sankt Peterburgu koštala je u ponedeljak 63.361 rublju što je rekordno visok nivo od septembra i 12 odsto skuplje nego početkom marta.

Cena AI-92 dostigla je maksimum od oktobra - 50.957 rubalja po toni dok jecena zimskog dizela bila najveća od novembra i iznosila je 65.481 rubalja po toni.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:07

UKRAJINSKI NAPAD NA PSKOV: Dronovi oštetili četiri aviona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track