UBICU ODALA ŽVAKA Barbara nađena mrtva u studentskom domu: 4 decenije kasnije, rešena je misterija ovog jezivog zločina
Foto: GRESHAM POLICE DEPARTMENT

UBICU ODALA ŽVAKA Barbara nađena mrtva u studentskom domu: 4 decenije kasnije, rešena je misterija ovog jezivog zločina

Planeta -

Ubistvo 19-godišnje studenkinje rešeno je više od četiri decenije kasnije nakon što je DNK iz komada odbačene žvake otkrio počinioca.

U petak je Robert Artur Plimpton (60) proglašen krivim za ubistvo Barbare Mej Taker u noći 15. januara 1980. dok je šetala kampusom.

Sumnje da joj se nešto desilo su se pojavile kada nikada nije stigla na čas. Sledećeg jutra, studenti su otkrili njeno delimično golo telo u blizini parkinga u kampusu. Bilo je znakova da je se*sualno zlostavljana i da se borila protiv napadača. Medicinski islednik je utvrdio da je tinejdžerka silovana i pretučena na smrt.

Njen slučaj je bio najstarije ubistvo u gradu Grešamu. Prošle su decenije pre nego što su istražitelji uspeli da identifikuju osumnjičenog i uhapse.

Ali napredak tehnologije sekvenciranja DNK pokazao se korisnim. 2000. godine, vaginalni brisevi koji su uzeti tokom obdukcije ubijene devojke poslati su u Laboratoriju za zločine državne policije u Oregonu kako bi napravili DNK profil.

U 2021. godini,kompanija za fenotipizaciju DNK, identifikovala je Plimptona kao „verovatnog vlasnika nepoznatog DNK profila razvijenog 2000.“, saopštila je kancelarija okružnog tužioca.

Robert Arthur Plympton
foto: Multnomah County Sheriff's Office

Plimpton je imao kriminalnu prošlost, uključujući osudu za otmicu drugog stepena pet godina nakon smrti studentkinje. Detektivi iz policijske uprave Grešam saznali su da Plimpton živi u Trautdejlu i počeli su da ga prate.

Kada je ispljunuo komad žvake na zemlju, sakupili su je i predali u laboratoriju državne policije.

„Laboratorija je utvrdila da se DNK profil razvijen od žvakaće gume poklapa sa profilom DNK razvijenim iz vaginalnih briseva gospođice Taker“, saopštila je kancelarija okružnog tužioca.

Ovaj metod prikupljanja DNK sličan je koraku koji je preduzet u slučaju optuženog serijskog ubice Reksa Hojermana, gde su istražitelji uparili DNK na odbačenoj kori pice sa dokazom iz planta koje je korišćeno za vezivanje jedne od žrtava ubistva.

Svedoci su izjavili da su je videli sa muškarcem u noći njenog ubistva, a nekoliko ljudi se prisećalo da je videlo kako je trčala na ulicu mašući rukama, verovatno pokušavajući da dozove pomoć.

Plimpton je uhapšen 8. juna 2021. kada se udaljio iz kuće u kojoj je živeo sa suprugom i sinom. On se na suđenju tog meseca izjasnio da nije kriv po optužbama za ubistvo.

Plimpton je optužen za silovanje i se*sualno zlostavljanje pored tačaka za ubistvo prvog i drugog stepena.

Uprkos dokazima da je devojka bila zlostavljana, Plimpton a nije osuđen po ovim optužbama, pošto tužioci nisu uspeli da dokažu van razumne sumnje da se zlostavljanje dogodilo dok je bila živa.

Tokom suđenja, Plimpton je ostao pri svojoj nevinosti, tvrdeći da se ne poklapa sa opisom čoveka koji je viđen kako vuče žrtvu u žbunje.

U saopštenju od utorka, Plimptonovi advokati obećali su da će uložiti žalbu na presudu, navodeći da su "uvereni da će biti poništena".

Izricanje visine kazne mu je zakazano za 21. jun i preti mu doživotna kazna sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 30 godina po optužbi za prvostepeno ubistvo.

Kurir.rs/Dejli mejl

Bonus video:

02:25

ODNOS BEZ DOSTOJANSTVA I VRŠNJAČKO NASILJE: Kakav je odnos društva prema obolelim od cerebralne paralize (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track