ZAVRŠIO U KOMI IZ BIZARNOG RAZLOGA! Njegova sestra objavila potresan video - "Infekcija se proširila do srca" SVE JE OVAKO POČELO
Foto: screenshot

ZAVRŠIO U KOMI IZ BIZARNOG RAZLOGA! Njegova sestra objavila potresan video - "Infekcija se proširila do srca" SVE JE OVAKO POČELO

Planeta -

Čovek koji je razvio smrtonosnu krvnu infekciju završio je u komi i proglašen moždano mrtvim zbog bizarnog razloga - urasle dlake na nozi.

Stivu, čije prezime ni godine nisu otkrivene, dijagnostikovana je potencijalno fatalna sepsa koju je uzrokovala infekcija iz 2022. godine, prema TikTok videu koji je objavila njegova sestra, Mišel.

Sepsa je ekstremna reakcija imunosistema tela na infekciju. Prozvana "tihim ubicom", može da izazove komplikacije opasne po život koje uključuju otkazivanje organa i, u slučaju nelečenja, smrt.

Stiven je stanje razvio kao rezultat infekcije dok je pokušavao da ukloni uraslu dlaku s područja prepona. Septički šok prouzrokovao je spektar zabrinjavajućih komplikacija uključujući ugruške u krvi, upalu pluća, otkazivanje organa i stanje pluća sindrom akutnog respiratornog distresa.

"Doktori su pronašli bakterijsku infekciju koja se proširila sve do srca i uništila ga. Ali nije mogao da ide na još jednu operaciju zbog kritičnog stanja", rekla je Mišel.

S obzirom na sve komplikacije, Stiven, otac i suprug, intubiran je i stavljen u indukovanu komu kako bi mu omogućili zaceljivanje tela. Mišel je rekla da su ga doktori proglasili moždano mrtvim i dali mu četiri odsto šanse da preživi. Ali nakon mesec dana i mnoštva postupaka i tretmana, Stiven je izašao iz kome bez oštećenja mozga i od tada se gotovo potpuno oporavio.

Sepsa je teško prepoznatljiva i dijagnostikovana, a pogađa otprilike 1,7 miliona Amerikanaca svake godine, prema podacima Udruženja američkih medicinskih fakulteta. Pojavljuje se kad imunitet tela reaguje na infekciju ili bakteriju, pokrećući niz reakcija koje mogu dovesti do otkazivanja rada organa. Nije sigurno koliko je dugo Stiven čekao dijagnozu sepse i u kom trenutku se razvila.

Sepsa je treći najčešći uzrok smrti u američkim bolnicama i ubije gotovo 270.000 ljudi godišnje. Dok je dijagnoza poprilično zahtevna, često je izlečiva, ako je doktori rano uoče i omoguće pacijentu snažne antibiotike. Svaki sat u kojem pacijent ne prima dozu terapije, rizik smrti se povećava za 4 do 9 odsto.

Bakterijske infekcije su obično glavni uzrok, ali virusi kao što su Covid i prehlada - koji ne reagiraju na antibiotike - mogu takođe izazvati sepsu. Simptomi uključuju visoku ili nisku telesnu temperaturu, mentalni pad i zbunjenost, jak bol i nedostatak vadzuha.

Kroz mesec u kom je Stiven ležao u komi, prošao je niz terapija kako bi izlečili njegovu bolest.

"Bio je vezan za specijalizovani bolnički krevet koji se okreće - slično kao da pečete svinju na vatri", rekla je Mišel.

@michellebell111 I still go back to when they told us steven was brain dead and that we should take him off life support. What a journey!!! #spinalestrong #brotherskeeper ♬ original sound - Michelle

Proveo bi gotovo 18 sati dnevno okrećući se s leđa na stomak, što je poboljšalo dotok kiseonika u pluća. Stiven je bio podvrgnut operaciji na otvorenom srcu kako bi se popravila oštećenja organa uzrokovana sepsom. Lekari su mu takođe umetnuli drenaže u grudi kako bi uklonili višak tečnosti koja je pritiskala njegovo srce i pluća - uklonivši više od 4 litra tečnosti.

Nekoliko operacija kasnije Stiven je mogao samostalno da diše. Ne pokazujući znakove oštećenja mozga, Stiven se gotovo u potpunosti oporavio od svog putovanja i vratio se kući. Mišel je u nekoliko videa pokazala da hoda i govori i da ponovno uživa u svojim omiljenim hobijima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

02:44

Šta prouzrokuje komu, kako ona izgleda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track