PAKISTAN BEZ MILOSTI: Surova kazna za ženu koja je zapalila KURAN!
Foto: Profimedia

OŠTRA ODLUKA

PAKISTAN BEZ MILOSTI: Surova kazna za ženu koja je zapalila KURAN!

Planeta -

Sud u Pakistanu osudio je ženu muslimanske veroispovesti na doživotni zatvor nakon što je proglašena krivom za spaljivanje stranica Kurana, saopštio je danas tužilac.

Prema pakistanskim zakonima, svako koga sud proglasi krivim za uvredu vere ili verskih ličnosti može biti osuđen i na smrtnu kaznu, ali izricanje takve presude moglo bi da izazove nemire, prenosi AP.

Državni tužilac Mohazib Avais izjavio je da je optužena Asija Bibi uhapšena 2021. godine pod optužbom za bogohuljenje, nakon što su očevici posvedočili da je oskrnavila Kuran spaljivanjem stranica te svete muslimanske knjige.

Avais je naveo da je Bibi, koja ima pravo na žalbu, negirala optužbe tokom suđenja.

Hrišćanka sa istim imenom oslobođena je u Pakistanu optužbi za bogohuljenje, a posle puštanja na slobodu preselila se u Kanadu kako bi izbegla pretnje smrću koje je dobijala od islamskih ekstremista.

Ranije ovog meseca, sud u Gudžranvali, u provinciji Pendžab, osudio je 22-godišnjeg studenta na smrt, a tinejdžera na doživotnu kaznu u dva odvojena slučaja, nakon što su proglašeni krivim za uvredu islamskog proroka Muhameda.

Pakistanske i međunarodne grupe za ljudska prava tvrde da se optužbe za bogohuljenje često koriste za zastrašivanje verskih manjina.

Kurir.rs/RT.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track