KAKO SU RUSI RAZORILI ZAPOROŽJE: Hidroelektrana razneta modifikovanim KRSTAREĆIM RAKETAMA H-101 koje ispaljuju IC mamce! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

KAKO SU RUSI RAZORILI ZAPOROŽJE: Hidroelektrana razneta modifikovanim KRSTAREĆIM RAKETAMA H-101 koje ispaljuju IC mamce! (VIDEO)

Planeta -

Udarnu efektivu napada na Hidroelektranu Zaporožje u kojoj je uništeno mašinsko i elektro postrojenjeu celosti izvele su krstareće rakete H-101 koje su modifikovane sa IC mamcima koji se ispaljuju iz dispenzera L-504.

Hidroelektrana Dnjepropetrovsk napadnuta je i uništena sa osam krstarećih raketa.

Prve modifikovane krstareće rakete H-101 primećene su početkom februara 2023. godine. U pitanju su radio-frekventne protivmere (RFCM). Pretpostavlja se da su oni integrisani sa prijemnikom radarskog upozorenja (RVR).

Prijemnik radarskog upozorenja automatski pokreće njihovo ispaljivanje nakon otkrivanja unapred programiranih radio-frekventnih emisija pod određenim okolnostima. Veruje se da bi rakete mogle da budu unapred programirane da “ispaljuju” IC mamce na određenim tačkama duž ruta leta rakete.

Na raketi ispod nosa se vide dispenzeri IC mamaca.

Ukrajinci veruju da krstareće rakete ispaljuju IC mamce kada otkriju radarsku aktivnost tokom leta rakete.

H-101 spada u krstareće rakete sa konvencionalnom ili nuklearnom bojevom glavom. Raketa je projektil koji se lansira iz vazduhoplova i padna je američkom AGM -86 ALCAM. Krstareća raketa H-101 konstruisana je tako da izbegne sve PVO sisteme leteći na ekstremno malim visinama, prateći konfiguraciju terena kako bi izbegle radarsku mrežu.

Krstareća raketa H-101 dugačka je 7,45 m, pirine 0,51 m. Prilikom lansiranja raketa je teška 2.300-2.400 kg. Raketa koristi turboventilatorski motor TRDD-50A.

Maksimalna brzina je 0,78 maha, Domet ove krstareće rakete je 2.500 do 2.800 km, dok ruski izvori navode i 4.500 km. Raketa može da leti na najnižim visinama od 30 do 60 m i maksimalnoj visini od 6.000 m.

Težina konvencionalne bojeve glave je 450 kg, a nuklearne 250 kt. Raketa ima sistem praćenja kao i krstrareće rakete tipa Tomohavk.

Za kretanje koristi mapu terena koja se nalazi u sistemu za kretanje u samoj raketi. Ažuriranje se može obavljati u toku leta, a za preciznost zadužen je ruski sistem satelitske navigacije GLONASS. U završnoj fazi leta ova raketa koristi IC i TV tragač za otkrivanje cilja i udar.

Kružna greška odstupanja od cilja je maksimalno 6 m. Ova raketa u operativnoj upotrebi ruskih snaga nalazi se od 2012, a u borbenim dejstvima primenjna je 2015. godine u napadu na ciljeve Islamske države u Siriji.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

05:54

TAMO JE KAO U GAZI SAMO ŠTO NE LETE RAKETE! Prof. Bratina: Bojim se neće više moći da se vode ovako mirnodopske politike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track