RUSKI AMBASADOR U UN UPOZORIO: Francuska vojska u Ukrajini biće prioritetna meta!
Vasilij Nebenzja, Foto: EPA / PETER FOLEY

RUSKI AMBASADOR U UN UPOZORIO: Francuska vojska u Ukrajini biće prioritetna meta!

Planeta -

Pariz mora da ima na umu da će Moskva smatrati francusku vojsku u Ukrajini prioritetnom metom, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

„Prilikom planiranja slanja regularnih trupa u Ukrajinu, Pariz treba da zapamti jednu važnu stvar – oni će se smatrati legitimnom, pa čak i prioritetnom metom naše vojske“, naglasio je on.

Kako je primetio diplomata, zapadne zemlje su Ukrajinu već dovele do ivice provalije, isisale skoro sve njene resurse i lišile stanovništvo prava na pristojnu budućnost.

Sada počinju da se tresu i kolebaju, jer nisu bili u stanju da nanesu strateški poraz Rusiji ili bar da je oslabe, dodao je Nebenzja.

„Može se konstatovati da su razmere učešća Severnoatlantske alijanse u održavanju kijevskih štićenika mnogo šire nego što pokušavaju da zamisle u Vašingtonu i Briselu“, zaključio je stalni predstavnik.

U februaru je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Emanuel Makron
foto: EPA GONZALO FUENTES / POOL

On je na konferenciji o pomoći kijevskom režimu pokrenuo pitanje prebacivanja trupa u zonu borbenih dejstava, ali ga nisu podržali ni evropski lideri ni opozicija u njegovoj zemlji.

Šef republike je početkom marta takođe naglasio da Francuska „nema granica ni crvenih linija“ u pitanjima podrške Ukrajini.

Kako je pisao list Mond, francuske vlasti su počele da razmatraju mogućnost prebacivanja vojnog osoblja u Ukrajinu u leto 2023. godine. A u februaru, prema publikaciji, Makron je u uskom krugu rekao da će „ove godine“ „morati da pošalje momke u Odesu“.

Direktor Ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je u utorak da je Francuska već počela da priprema kontingent za slanje u zonu sukoba, koji bi u prvoj fazi iznosio oko dve hiljade vojnika.

Kako je Vladimir Putin primetio, uvođenje evropskih trupa u Ukrajinu ni na koji način neće promeniti situaciju na bojnom polju i samo će dovesti do strašnih posledica po Kijev.

Odgovarajući na Makronove reči o odsustvu crvenih linija u Parizu, ruski lider je rekao da Moskva neće imati ograničenja u odnosu na države sa takvim pristupom.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track