U SLOVAČKOJ DANAS PREDSEDNIČKI IZBORI: Favorit Peter Pelegrini, saveznik slovačkog premijera
Foto: EPA/Jakub Gavlak

U SLOVAČKOJ DANAS PREDSEDNIČKI IZBORI: Favorit Peter Pelegrini, saveznik slovačkog premijera

Planeta -

Slovaci su danas počeli glasanje u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima se bira naslednik Zuzane Čaputove, prve žene na tom mestu, koja je snažno podržavala susednu Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Čaputova se nije kandidovala za drugi mandat.

Peter Pelegrini (48) bliski saradnik slovačkog populističkog premijera Roberta Fice smatra se favoritom u trci za, uglavnom ceremonijalno, mesto predsednika. On prema anketama vodi među devet kandidata u prvoj rundi predsedničkih izbora koja se danas održava.

Birališta se zatvaraju u 22.00 po srednjeevropskom vremenu a rezultati se očekuju sutra. ;Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu glasova, dvoje sa najvećim brojem glasova će ići u drugi krug - 6. aprila.

Slovačka, izbori
foto: EPA/Jakub Gavlak

Pelegrini koji se zalaže za jaku ulogu države, vodi levičarsku partiju Hlas (Glas) koja je bila treća na parlamentarnim izborima 30. septembra. Njegova stranka priključila se vladajućoj koaliciji sa Ficovom levičarskom partijom Smer i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom partijom. Nova vlada je odmah zaustavila isporuku oružja Ukrajini.

Njegov glavni rival je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok (58) prozapadni karijerni diplomata.

"Sa mog stanovišta uradio sam sve što mogu" rekao je Korčok danas posle glasanja u mestu Senak, blizu glavnog grada Bratislave.

"Sada je na narodu da pažljivo razmotri kako treba da izgleda budući šef države", dodao je on.

Korčok je bio ambasador u SAD i Nemačkoj i čvrsto podržava članstvo Slovačke u EU i NATO.

Većina anketa očekuje tesnu pobedu Pelegrina u prvom krugu. Prognozira se da će bivši ministar pravde i sudija Štefan Harabin (66) koji je otvoreno podržao Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, biti treći.

Još jedan ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata Jan Kubiš, i ekstremnodesničarski lider Marijan Kotleba su među ostalim istaknutim kandidatima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track