ISIS-K POKUŠAO DA NAPADNE FRANCUSKU? Nivo bezbednosti ove države podignut na viši nivo, oglasio se i MAKRON
Foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U MOSKVI

ISIS-K POKUŠAO DA NAPADNE FRANCUSKU? Nivo bezbednosti ove države podignut na viši nivo, oglasio se i MAKRON

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je ISIS-K, ogranak terorističke organizacije islamska država, zabranjene u Rusiji, koji je verovatno umešan u teroristički napad u Krokusu kod Moskve, pokušavao da izvrši napade u Francuskoj poslednjih nekoliko meseci.

SAD za napad na Krokus siti hol okrivljuju ISIS. Ranije je FSB Ruske Federacije saopštio da su nakon terorističkog napada kriminalci nameravali da pređu granicu Ruske Federacije i Ukrajine, imali su relevantne kontakte na ukrajinskoj strani.

Službe bezbednosti privele su četvoricu osumnjičenih među počiniocima terorističkog napada u Brjanskoj oblasti, u blizini granice sa Ukrajinom.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je i da su sva četvorica izvršioca terorističkog napada pronađena i privedena – pokušali su da pobegnu i krenuli ka Ukrajini, gde im je na ukrajinskoj strani pripremljen „prozor” za prelazak granice.

Makron je dan ranije sazvao sastanak Saveta za odbranu posvećen terorističkom napadu u Krokus siti holu kod Moskve. Kao rezultat toga, Francuska je podigla nivo terorističke pretnje na najviši nivo.

Oglasio se i Peskov

Ranije je sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao da zvanične vlasti Ruske Federacije ne komentarišu informacije o mogućoj umešanosti terorističke grupe ISIS, zabranjene u Rusiji, u teroristički napad u Crocus Citi Hall, pošto je istraga još u toku, zvanična verzija nije izneta.

Peskov je rekao i da nema kontakata sa zapadnim zemljama u vezi sa istragom terorističkog napada u Krokusu, ruske specijalne službe samostalno rade na terorističkom napadu u Krokusu i nema govora o bilo kakvoj pomoći drugih zemalja.

Pucnjava i požar dogodili su se 22. marta uveče pre koncerta u Krokus siti holu u Krasnogorsku kod Moskve. Dopisnik RIA Novosti koji je prisustvovao incidentu javio je da je nekoliko maskiranih i bez maski muškaraca upalo u salu, pucali na ljude iz neposredne blizine i bacali zapaljive bombe.

(Kurir.rs/ RIA novosti/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track