TERORISTI IZ MOSKVE PUTOVALI U TURSKU UOČI NAPADA: Vratili se istim letom u Rusiju, poznato zašto su išli na KRATAK PUT!
Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia, Profimedia

ZLIKOVCI

TERORISTI IZ MOSKVE PUTOVALI U TURSKU UOČI NAPADA: Vratili se istim letom u Rusiju, poznato zašto su išli na KRATAK PUT!

Planeta -

Dvojica od četvorice terorista iz Tadžikistana, koji su u petak izveli napad na "Krokus siti hol" u Moskvi, nedavno su išli u Tursku da bi obnovili svoje ruske boravišne dozvole, potvrdio je danas neimenovani turski bezbednosni zvaničnik za Rojters.

"Verovatno su dobili uputstva za oružani napad kada su putovali u Tursku, izvestio je ruski list Izvestija 25. marta", citirajući neimenovani izvor.

Druga dvojica osumnjičenih za učešće u terorističkom zločinu, koji je odneo živote najmanje 137 ljudi, regrutovana su na teritoriji Rusije, naveo je izvor.

Kasnije, 25. marta, turski bezbednosni zvaničnik rekao je Rojtersu da su dvojica optuženih naoružanih napadača nakratko ušla u Tursku da bi obnovili svoje ruske boravišne dozvole, ali da nisu radikalizovani u Turskoj. Oni nisu bili predmet nikakvih naloga za hapšenje i tako su mogli slobodno da putuju između Rusije i Turske, dodao je zvaničnik.

Dvojica terorista su iz Turske otputovalli u Moskvu istim letom 2. marta ove godine, rekao je izvor.

Rusija, teroristički napad, teroristi, masakr, Krokus
foto: EPA Anatoly Maltsev, EPA Maxim Shipenkov

Ruske vlasti su identifikovale četvoricu osumnjičenih kao Dalerdžona Mirzojeva, Račabalizoda Sajdakramija, Šamsudina Faridunija i Muhamedsobira Fajzova. Svi su državljani Tadžikistana, koji su radili u Rusiji.

"Ne bi bilo korektno opisati grupu osumnjičenih da je činila organizovanu spavajuću terorističku ćeliju u klasičnom smislu", prema drugom neimenovanom izvoru koji citira Izvestija. Grupa nije formirana kao ćelija u okviru bilo kakve strukture, već je sastavljena bukvalno nekoliko nedelja pre napada uz neke novčane isplate počiniocima, takođe je naveo izvor.

Policija, Rusija
foto: Shutterstock

Fariduni je tokom ispitivanja priznao da je 4. marta stigao u Rusiju iz Turske, navodi Izvestija.

„Slušao sam lekciju na Telegramu, jednom propovedniku. Zatim je propovednikov pomoćnik ponudio novac. Petsto hiljada ruskih rubalja, što je oko 5.500 dolara. Ubiti, bez obzira koga”, rekao je Fariduni tokom ispitivanja.

Najmanje 139 osoba je poginulo, a 182 su povređene u napadu na Krokus siti hol za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Rusija, Napad
foto: Printscreen Twitter

Fariduni je 23. februara objavio fotografije na društvenim mrežama iz Istanbula, prenele su i Izvestije.

„Vehabijski propovednici su u odsustvu stavljeni na poternicu od strane Rusije — na primer, Abdulah Kostekski i Abu Umar Sasitlinski. Obojica trenutno žive u Turskoj, navodi list jedan od svojih izvora.

Putin je izjavio je da su teroristički napad na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi izveli radikalni islamisti.

- Znamo da su zločin počinile ruke radikalnih islamista. Protiv te ideologije sam islamski svet se borio vekovima. Oni koji su planirali taj teroristički napad nadali su se da će posejati paniku i razdor u našem društvu, ali su naišli na jedinstvo i odlučnost da se suprotstavimo tom zlu - rekao je predsednik.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:18

TERORISTI KOJI SU IZVRŠILI MASAKR U MOSKVI BILI POD DEJSTVOM NARKOTIKA?! Petričković: Postojala je jaka logistika iza napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track