PRETVARAJU SE DA SU IZBEGLICE IZ UKRAJINE I TAKO UĐU U EVROPU? U Nemačkoj i Austriji uhapšeni teroristi ISIS-K iz Tadžikistana
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

LISTOVI BILD I HOJTE O OPASNOSTI OD ISLAMSKIH TERORISTA

PRETVARAJU SE DA SU IZBEGLICE IZ UKRAJINE I TAKO UĐU U EVROPU? U Nemačkoj i Austriji uhapšeni teroristi ISIS-K iz Tadžikistana

Planeta -

Teroristi Islamske države sve više pristižu u Nemačku preko ratne zone u Ukrajini, objavio je nemački list Bild.

Ovaj članak, koji je pisan još u januaru ove godine, dobio je na aktuelnosti nakon masakra u koncernoj dvoranu u Moskvi, izvedenog prošlog petka, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država u pokrajini Horasan (ISKP ili ISIS-K), teroristička organizacija koju su osnovali odmetnuti pripadnici avganistanskih talibana.

U članku se navodi da na nemačku teritoriju stižu državljani Tadžikistana koji se predstavljaju kao ukrajinski izbeglice.

Za masakr u ruskoj prestonici optužena upravo četvorica Tadžikistanaca.

Tadžici u Nemačkoj

Koriste se lažnim dokumentima i Nemcima pričaju izmišljene priče o mučenjima i progonima, a oni, kako piše Bild, gotovo bez ikakvih provera primaju ukrajinske izbjeglice.

List ističe da u poslednje vreme u Nemačkoj raste broj uhapšenih terorista iz Tadžikistana, često povezanih s ISIL-K. Ovaj ogranak Islamske države deluje u Pakistanu, Iranu, Avganistanu i centralnoj Aziji.

ISIS, ISIS K
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Konkretno, nedavno su uhapšeni ekstremisti koji su pripremali napad na katedralu u Kelnu.

Bild navodi da je istina da nije sasvim jasno kako tačno Tadžici ulaze u Evropu kroz borbenu zonu

Sada je nemoguće preći liniju fronta u Ukrajini, pošto tamo nema kontrolnih puktova, linija je odvojena minskim poljima, "zmajevim zubima", dubokim jamama i sl.

Moguć ulazak preko Moldavije

Bild navodi da ostaje jedna teoretska opcija, a to je da Tadžici legalno ulaze u Ukrajinu preko Moldavije.

Tadžikistan ima bezvizni režim sa Moldavijom i Ukrajinom.

Navodi se da tamo kupuju lažne ukrajinske pasoše i onda opet odlaze, kroz Moldaviju, koristeći tadžikistanske dokumente, zaobilazeći zabranu muškarcima da napuste Ukrajinu.

Potom dolaze u Evropu koristeći ukrajinske biometrijske pasoše. Članak Bilda ne spominje takvu šemu, koja se na prvi pogled čini dosta komplikovanom.

Hrvatski sajt Indeks navodi da je sličan članak napisao i austrijski list Hojte, a vezano za nedavni teroristički napad u Podmoskovlju.

Hojte piše da su 2022. godine, nedugo nakon početka sveobuhvatnog rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, državljani Tadžikistana stigli u Austriju iz Ukrajine, a zatim su pritvoreni u Beču prošlog decembra pod sumnjom da su pripremali terorističke napade.

Uhapšeni Tadžik

Jedan Tadžik i njegova supruga, prema istražiteljima, planirali su napad korištenjem eksploziva i kalašnjikova na katedralu Svetog Stefana.

Sudeći po prepisci na Fejsbuku, bili su deo iste strukture ISIL-K, koja je preuzela odgovornost za moskovski teroristički napad.

Moskva, Krokus
foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia, screenshot Telegram, sirichai chin / Alamy / Alamy / Profimedia

Austrijske obaveštajne službe veruju da postoji veliki broj osumnjičenih za koje se kaže da su stigli u Evropu preko Ukrajine.

- Putin koristi napad u Moskvi za huškanje protiv Ukrajine. Ali postoje znakovi da su radikali odande tiho prodrli u Europu - piše medij.

Istovremeno, kako navodi list, nema dokaza da su počinitelji terorističkog napada u Rusiji imali bilo kakve veze s istomišljenicima u Ukrajini.

Francuska želi suradnju s Rusijom

Da je stvar ozbiljna može se vidjeti i iz izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je takođe spominjao Islamsku državu.

Govorio je i kako je ta teroristička organizacija pokušala da izvede napade i u Francuskoj.

Sama Francuska je podigla stanje pripravnosti na najviši nivo posle napada u Moskvi.

Makron je ponudio Rusiji jačanje saradnje kako bi pronašli krivce.

Rusija za sad dovodi u pitanje odgovornost ISIL-K, odnosno još uvek je službeni narativ da iza napada stoje ukrajinske, odnosno zapadne službe.

Teroristički centar u Evropi

Indeks navodi da iz ovih članaka proizilazi činjenica da postoji jedan teroristički centar koji, koristeći državljane Tadžikistana, planira i izvodi terorističke napade kako u Ruskoj Federaciji tako i u Evropi.

Navodi se da taj centar verovatno nema utočište u ukrajinskim specijalnim službama.

Ocenjuje se da, koliko god bili u ratu sa Rusijom, Ukrajina ne bi osiguravala logistiku nekom ko planira terorističke napade po Evropi.

Međutim, sudeći prema medijima, na teritoriji Ukrajine bilo je, a možda i još uvek ima, ljudi koji se mogu povezati s ISIL-K.

Navodi se da će ukrajinske specijalne službe možda morati da obrate posebnu pažnju na proveru ovih informacija.

Jer ako se ova informacija potvrdi, to znači potencijalnu pretnju islamističkih terorističkih napada i u samoj Ukrajini.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:33

RUKA PRAVDE: Osumnjičenog za teroristički napad u Rusiji dovode u sud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track