ŠEF FSB OPTUŽIO SAD I VELIKU BRITANIJU DA STOJE IZA MASAKRA U MOSKVI: Odgovorne za napad čeka NEIZBEŽNA ODMAZDA (VIDEO)
Foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

novi detalji

ŠEF FSB OPTUŽIO SAD I VELIKU BRITANIJU DA STOJE IZA MASAKRA U MOSKVI: Odgovorne za napad čeka NEIZBEŽNA ODMAZDA (VIDEO)

Planeta -

Direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov tvrdi da su za napad na koncertnu salu Krokus u Moskvi pored Ukrajine odgovorne SAD i Velika Britanija!

Bortnikov je pojasnio da postoje pomaci u istrazi i da naručilac za sada nije identifikovan, ali da FSB vidi ko je organizovao napad i regrutovao počinioce. Teroristički napad je prema njegovim rečima bio od koristi zapadnim obaveštajnim službama i Ukrajini kako bi uzdrmao situaciju u Rusiji i posejao paniku u društvu.

- Smatramo da su akciju pripremili islamistički radikali i zapadne obaveštajne službe, a same ukrajinske obaveštajne službe su direktno povezane sa napadom - naglasio je šef FSB tokom razgovora sa novinarom Pavlom Zarubinom.

Bortnikov je napomenuo da su teroristi hteli da pobegnu u Ukrajinu.

- Tamo su ih očekivali i verovali su da će biti dočekani kao heroji. Ruske specijalne službe učinile su sve da do toga ne dođe - naglasio je direktor ruske obaveštajne službe.

Bortnikov je takođe rekao da FSB zna da je Кijev obučavao militante na Bliskom istoku.

- Ukrajinski stručnjaci su odlazili na lokacije terorista i tamo radili sa njima. To potvrđuje i veliki broj stranaca koji se bore na strani kijevskog režima - rekao je Bortnikov i dodao da se među stranim plaćenicima u Ukrajini nalazi veliki broj islamista.

Direktor FSB je takođe izjavio da SBU mora biti priznata kao teroristička organizacija dok je za načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Кirila Budanova rekao da je odavno postao "legitimna meta" ruskih trupa.

- Svako ko počini zločine protiv Rusije i ruskih građana postaje legitimna meta - rekao je Bortnikov.

Informacija o pripremi terorističkog napada u Rusiji, koju su SAD prenele Moskvi početkom marta, bila je opšte prirode, objašnjava šef FSB.

- Ta informacija je bila opšteg karaktera i odnosila se na pripremanje terorističkih akata na mestima masovnog okupljanja građana. Mi smo reagovali i preduzeli odgovarajuće mere da takve manifestacije sprečimo - naglasio je Bortnikov i dodao da su snage bezbednosti preduzele akciju protiv određene grupe i konkretnih pojedinaca i da tada informacija nije potvrđena.

Sada FSB, zajedno sa obaveštajnim službama prijateljskih zemalja, identifikuje sve umešane u napad na Krokus.

- Mere odmazde će svakako biti preduzete, a svi koji su umešani u teroristički napad suočiće se sa neizbežnom kaznom - dodao je Bortnikov.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:23

RUSI UHAPSILI UKRAJINSKU ŠPIJUNKU: Pogledajte akciju FSB u gradu Uglih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track