HUTI NAPALI KINESKI BROD U CRVENOM MORU?! Ispaljeno čak 5 projektila na naftni tanker POSADA UPUTILA POZIV U POMOĆ
Foto: EPA/ Yahya Arhab, Printscreen

drama

HUTI NAPALI KINESKI BROD U CRVENOM MORU?! Ispaljeno čak 5 projektila na naftni tanker POSADA UPUTILA POZIV U POMOĆ

Planeta -

Huti su ispalili četiri protivbrodske balističke rakete na M/V Huang Pu, naftni tanker u kineskom vlasništvu, dok je brod prolazio kroz Crveno more, navodi američka Centralna komanda.

Napad se dogodio u subotu ujutru.

- Nekoliko sati kasnije Huti su ispalili i petu balističku raketu na Huang Pu. brod je pretrpeo minimalnu štetu, ali nije bilo žrtava u napadu - saopštila je CENTCOM.

Napominje da je brod uputio poziv u pomoć i da je nakon napada nastavio putovanje.

- Huti su napali M/V Huang uprkos tome što su prethodno izjavili da neće napasti kineska plovila - saopštio je CENTCOM.

Huti su mesecima koristili bespilotne letelice i projektile da napadaju brodove koji su povezani sa raznim zemljama u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Pobunjenici su međutim nedavno potpisali sporazum sa Кinom i Rusijom i garantovali njihovim brodovima bezbedan tranzit kroz nestabilni region u zamenu za moguću političku podršku u UN. Кina i Rusija imaju inače jake diplomatske i ekonomske veze sa Iranom koji važi za glavnom saveznika Huta.

M/V Huang Pu je u vlasništvu Кine, međutim, plovio je pod zastavom Paname kada je napadnut. Agencija za pomorsku bezbednost Ambrei navodi da su podaci o registraciji broda promenjeni prošlog meseca tako da je moguće da su pobunjenici pobrkali njegov identitet.

(Kurir.rs/BI/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track