RUSI NAPREDUJU U SVIM PRAVCIMA, OBJAVLJENE NOVE MAPE: Zelenski besan - "Gde su Patrioti, IMATE IH U IZOBILJU" (FOTO)
Foto: Youtube/ShanghaiEye魔都眼/Daily Mail

Novi izveštaj sa fronta

RUSI NAPREDUJU U SVIM PRAVCIMA, OBJAVLJENE NOVE MAPE: Zelenski besan - "Gde su Patrioti, IMATE IH U IZOBILJU" (FOTO)

Planeta -

Ruske snage su nedavno ostvarile napredak u blizini Kremine i Bahmuta. Istovremeno, Moskva je navodno počela da regrutuje osoblje za elemente novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga, izveštava Institut za proučavanje rata (ISV), koji je objavio nekoliko mapa na svom nalogu na društvenim mrežama X na kojima se vidi novo stanje na liniji fronta..

Rusi napreduju istočno od grada Časiv Jara u Donjeckoj oblasti, a rovovski rat se nastavlja u oblastima severozapadno, zapadno i jugozapadno od Bahmuta, pokazuju mape ISV.

Mape ISV takođe pokazuju napredak Rusije oko Avdijivke, koju su zauzeli početkom godine. Ruski izvori tvrde da su 25. marta njihove snage napredovale u Bohdanivki, kao i zapadno i istočno od Vesele.

Geolocirani snimci objavljeni 24. marta pokazuju kako ruske snage napreduju južno od Bohdanivke, a 23. marta rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da su ruske snage zauzele selo Ivanivske.

ISV je takođe objavio na svojim mapama da ukrajinske snage napreduju severno od Senkivke. Dodaju i da su i ruske i ukrajinske snage ostvarile manji napredak duž linije Kupjansk-Kremina, kao i da nema većih promena na liniji fronta u regionu Zaporožja.

Rusi sinoć raketirali i Harkov i okolinu

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, prijavio je još jedan napad Rusa na grad tokom noći, u kojem je uništen restoran i razbijeni prozori na obližnjoj zgradi, dok je 12-godišnji dečak poginuo kada su ruske snage granatirale grad Borova, jugoistočno od Harkova, preneo je Rojters.

Terehov je, pišući na Telegramu, naveo da u prvom napadu nije bilo povređenih.

Policija je ogradila petospratnicu koja je pogođena, prozori su razbijeni, a balkoni su teško oštećeni.

- Neki ljudi nisu imali sreće. Jedna osoba je poginula, drugi imaju rane od gelera - rekla je Katerina Velničuk, koja je bila sa svojim dečkom u zgradi u gradu Borova kada je pogođena.

Na mestu događaja, čovek sa zavijenom glavom je u ruševinama oštećenog stana tražio dve mačke, koje je na kraju našao žive, naveo je Rojters i dodao da je u blizini ulaza u zgradu ležalo telo prekriveno jaknom.

Harkov i okolina su često bili napadani raketama i bespilotnim letelicama tokom više od dve godine rata, ali je upotreba vođenih bombi velikog kalibra neuobičajena.

- Ruski teror protiv grada postaje sve gnusniji - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i pozvao saveznike Ukrajine da snabdeju njegovu zemlju sa više sistema protivvazdušne odbrane i borbenih aviona.

- Ne postoji racionalno objašnjenje zašto Patrioti, kojih ima u izobilju širom sveta, još uvek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova koje su napali ruski teroristi - napisao je Zelenski.

Vladimir Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: Facebook/Володимир Зеленський

Putin: Rusija neće napasti NATO, oborićemo lovce F-16 u Ukrajini

U međuvremenu se oglasio ruski predsednik Vladimir Putin koji je rekao da Rusija nema pretenzije ni na jednu zemlju NATO i da neće napasti Poljsku, baltičke zemlje ili Češku, ali ako Zapad isporuči Ukrajini lovce F-16, ruske snage će ih oboriti.

Obraćajući se pilotima ruskih vazduhoplovnih snaga, Putin je rekao da se od pada Sovjetskog Saveza 1991. vojna alijansa predvođena SAD proširila na istok prema Rusiji, ali da Moskva ne planira da napadne nijednu zemlju NATO-a.

- Nemamo nameru da vršimo agresiju na ove zemlje - rekao je Putin, prema transkriptu objavljenom u četvrtak.

- Poljska, baltičke zemlje i Česi su u strahu, ali ideja da ćemo napasti drugu zemlju je potpuna glupost. To je glupost - dodao je on.

Kremlj, koji optužuje SAD da se bore protiv Rusije podržavajući Ukrajinu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima, kaže da odnosi sa Vašingtonom verovatno nikada nisu bili gori.

Na pitanje o lovcima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini, Putin je rekao da takve letelice neće promeniti situaciju u Ukrajini.

Vladimir Putin
foto: Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

- Iako isporučuju F-16, i pričaju o tome i navodno obučavaju pilote, to neće promeniti situaciju na bojnom polju - rekao je Putin.

- Uništićemo ove avione kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecevne raketne bacače.

Putin je rekao da F-16 može da nosi i nuklearno oružje.

- Naravno, ako se koriste sa aerodroma u trećim zemljama, oni postaju legitimne mete za nas, gde god da se nalaze - rekao je Putin.

Putinove izjave usledile su posle komentara ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe ranije u sredu da bi F-16 trebalo da stignu u Ukrajinu u narednim mesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dve godine u intenzivnom ratu protiv Rusije, već mesecima traži F-16.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su među zemljama koje su se obavezale da će donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota da ih koriste.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:29

RUSIJA JE SPREMNA ZA SUKOB SA NATO PAKTOM I UBEĐENA JE U POBEDU! Đukanović iz Moskve: Srbima se dive posebno iz DVA RAZLOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track