PAPA FRANJA RITUALNO OPRAO NOGE 12 ŽENA U ZATVORU: Simboličan gest na Veliki četvrtak (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

PAPA FRANJA RITUALNO OPRAO NOGE 12 ŽENA U ZATVORU: Simboličan gest na Veliki četvrtak (VIDEO)

Planeta -

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, osetljiv na zatvorski svet, oprao je danas noge 12 žena u zatvoru u Rimu, obredom obeležavanja Velikog četvrtka koji prethodi Uskrsu.

On je otišao tokom dana u ženski zatvor Rebibija, na periferiji Rima i tamo obavio obred, koji je već učinio 2015. godine, ali je prvi put obred posvetio samo ženama.

Sedeći u invalidskim kolicima, oprao je noge zatvorenicima. Neke su bile dirnute do suza tim gestom, a potom je noge obrisao peškirom i poljubio ih.

Papa, koji ima 87 godina, izgledao je u dobroj formi, iako je njegovo zdravstveno stanje izazvalo zabrinutost poslednjih dana, zbog ponovljenih infekcija koje su ga u nekoliko navrata sprečavale da pročita svoje govore.

"Svi doživljavamo male i velike neuspehe", rekao je papa u besedi tokom mise u dvorištu tog pritvorskog centra u kojem je zatvoreno oko 370 žena.

Pranje nogu je "gest koji nas poziva da služimo drugima", dodao je on.

papa Franja, pranje nogu
foto: Printscreen YouTube

Pre toga se Franja sa osmehom rukovao se zatvorenicima.

U hrišćanskoj tradiciji, Veliki četvrtak se obeležava na dan kada je Isus Hrist oprao noge apostolima tokom svoje poslednje večere (Tajne večere).

Franja je od svog izbora 2013. godine, u nekoliko navrata posetio zatvore i prihvatne centre za izbeglice, gde je prao noge bivšim mafijašima, bolesnim ili marginalizovanim ljudima.

Papa će sutra na Veliki petak predvoditi povorku Put krsta do rimskog Koloseuma. Franja nije mogao da učestvuje u povorci prošle godine iz zdravstvenih razloga.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:50

PAPA PIJE XII KRSTOM JE BLAGOSILJAO USTAŠKE POKOLJE Pršić: Znao je i nije uradio ništa da se ZLO ZASUTAVI! A sada, imamo DOKAZE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track