SAVETNIK ZELENSKOG SE POŽALIO: Ukrajinska vojska stagnira na frontu zbog nedostatka oružja!
Foto: Printscreen Twitter

SAVETNIK ZELENSKOG SE POŽALIO: Ukrajinska vojska stagnira na frontu zbog nedostatka oružja!

Planeta -

Kijev oseća nedostatak oružja koji dolazi sa Zapada, što sprečava ukrajinske oružane snage da sprovode efikasne ofanzivne operacije, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak

Oružane snage Ukrajine stagniraju na liniji fronta zbog nedostatka resursa, požalio se šef kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Prema njegovim rečima, imenovanje Aleksandra Litvijenka za novog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu ima za cilj da ojača analitičku komponentu, pošto je zemlja "u stagnaciji".

"To se odnosi na stagnaciju duž linije fronta. Vidimo da nam nedostatak resursa ne dozvoljava da planiramo bilo kakve efektivne ofanzivne operacije na taktičkom nivou", kazao je Podoljak za portal "NV".

Ukrajina, vojska, žena vojnik
foto: Shutterstock

Drugi faktor, dodao je, odnosi se na nedostatak oružja koji dolazi sa Zapada. "Govorimo o municiji, o dronovima..., o ulaganju u proizvodnji municije. Sve je to usporeno", kaže Podoljak.

Osim toga, dodao je da Kijev nema dovoljno sposobnosti za "efikasne ofanzivne akcije".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u utorak imenovao Aleksandra Litvijenka, koji je ranije obavljao funkciju šefa spoljne obaveštajne službe na mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Šef CIA Vilijam Berns upozorio je ranije da bi odbijanje SAD da pruže dodatnu vojnu pomoć rizikovalo značajne teritorijalne gubitke za Ukrajinu ove godine.

Kongres SAD još nije podržao zahtev administracije predsednika Džozefa Bajdena da se za Ukrajinu izdvoji još 60 milijardi dolara zbog pozicije republikanske većine u Predstavničkom domu.

Kurir.rs/RT/Preneo. P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track