SATELITSKI SNIMCI OTKRILI NAMERE PEKINGA: Pogledajte TAJNI POLIGON usred pustinje na kome godinama vežba kineska vojska (FOTO)
Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia, Printscreen/Twitter

neverica

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI NAMERE PEKINGA: Pogledajte TAJNI POLIGON usred pustinje na kome godinama vežba kineska vojska (FOTO)

Planeta -

Кina je napravila maketu ključne oblasti glavnog grada Tajvana na poligonu za vojnu obuku u pustinji na severu zemlje!

Na satelitskim snimcima se vide makete predsedničke palate i drugih vladinih zgrada. Maketa, kao i druge pre nje, izgleda da ukazuje na namere i fokus Кine iako je njegova upotreba neizvesna.

Slike lažne mete, koja se nalazi u pustinji u severnoj kineskoj Unutrašnjoj Mongoliji, počele su nedavno da kruže društvenim mrežama. Tajvanski odbrambeni analitičar Džozef Ven objavio je u ponedeljak satelitski snimak i poređenje sa mapom stvarnog područja u Tajpeju.

Ven je primetio da maketa pokriva veći deo okolnog područja kancelarije i da se nalazi se prostoru koji izgleda kao poligon za bombardovanje iz vazduha. Maketa u poređenju sa stvarnom mapom oblasti izgleda relativno realistično sa sve putevima i okolinom predsedničke kancelarije koja veoma podseća na pravo mesto u glavnom gradu Tajvana.

Satelitske slike koje je objavio Planet Labs pokazuju da poligon postoji najmanje od decembra 2022. godine.

Nije jasno kad je tačno napravljena maketa, ali nije prva. Još 2014. i 2015. godine satelitski snimci su pokazivali maketu tajvanske predsedničke kancelarije u Zurieu, takođe u Unutrašnjoj Mongoliji, a video snimak koji je CCTV emitovala u julu 2015. prikazao je kineske trupe kako vežbaju napad na lažnu zgradu. Maketa kancelarije bila je ubedljiva replika. Slike sa kineskih veb portala pokazivale su da vojnici ulaze u zgradu i vrše neku vrstu racije.

Tajvanski ministar odbrane Čiu Кuo-čeng, upitan od strane novinara da prokomentariše makete, navodi da svaka zemlja može da imitira tuđe objekte i područje i dodaje da bi tajvanska vojska takođe mogla da izvodi vojne vežbe na simuliranim lokacijama.

Кina je takođe ranije gradila makete američkih nosača aviona i drugih ratnih brodova na poligonima za obuku na kojima je verovatno testirala i poboljšavala svoje rakete.

(Kurir.rs/BI/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track