ŠTA JE OTKRIO VIDEO ISTRAGE NA BRODU KOJI JE SRUŠIO MOST U BALTIMORU: Neke prostorije uništene do neprepoznatljivosti
Foto: Printscreen/WJLA VIA AP

ŠTA JE OTKRIO VIDEO ISTRAGE NA BRODU KOJI JE SRUŠIO MOST U BALTIMORU: Neke prostorije uništene do neprepoznatljivosti

Planeta -

Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) počeo je s istragom unutar kontejnerskog broda koji je u utorak udario u most Fransis Skot Ki u Baltimoru i prouzrokovao njegov kolaps.

Kako prenosi BBC, istražitelji su počeli s pregledanjem štete i da uzimaju podatke s broda. Na snimku su vidljive poveće hrpe cementa na podu uz savijenu gvozdenu konstrukciju broda i oštećeni most u pozadini. Snimljene su i uništene bačve uz jednu prostoriju u kojoj su predmeti toliko uništeni, da nije moguće identifikovati o čemu je tačno reč, već izgledaju kao mokre hrpe smeća.

Podsetimo, u jedan od potpornih stubova mosta udario je kontejnerski brod Dali koji plovi pod singapurskom zastavom, nakon čega se urušilo nekoliko lukova mosta. Još nije utvrđeno je li za kolaps kriv sam udarac ili je u pitanju neka strukturna greška, odnosno slabost mosta.

Frensis Skot Kej most, Baltimor, Francis Scott Key Bridge in Baltimore
foto: Printscreen/Twitter

Osmoro ljudi je nakon nesreće palo u reku Patapsko - dvoje ih je spaseno, dok obalna straža za ostalih šestoro pretpostavlja da su poginuli, zbog niske temperature vode i protoka vremena od nesreće.

Guverner države Merilend Ves Mur potvrdio je da je "posada obavestila vlasti o problemu s napajanjem motora", dodajući da su problemi nastali pre nego što je udario u jedan od stubova koji podupiru most.

Nešto pre 1.30 sati po lokalnom vremenu, izdali su poziv upomoć vlastima, navodeći da je sudar neizbežan. Guverner Merilenda kasnije je pozdravio posadu kao "heroje" i rekao da je njihova brza reakcija "spasla živote" jer su vlasti uspele zaustaviti protok vozila prema mostu u dva minuta između poziva i sudara.

Isti brod učestvovao je u nesreći u luci Antverpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u obalu dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Severnog mora. Tadašnja inspekcija otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao "oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu", prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

Uništeni most bio je žila kucavica baltimorske luke - otvoren je 1977. godine i njime prođe 11,5 miliona vozila godišnje. Guverner Merilenda tvrdi da je most bio “u potpunosti usklađen s propisima", dok neki stručnjaci ističu da je njegov raspon zamišljen pre doba velikih kontejnerskih brodova.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track