NE, PREDSEDNIK AMERIKE NIJE OTET: Bura nakon snimka koji je na društvenim mrežama OBJAVIO TRAMP (VIDEO)
Foto: AP Frank Franklin Ii, AP Matt Kelley, Printscreen Twitter

KLIP IZAZVAO KRITIKE IZ BAJDENOVOG PREDIZBORNOG ŠTABA

NE, PREDSEDNIK AMERIKE NIJE OTET: Bura nakon snimka koji je na društvenim mrežama OBJAVIO TRAMP (VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp, bivši predsednik SAD koji će verovatno opet biti kandidat republikanaca za Belu kuću, izazvao je kritike nakon što je na društvenim mrežama objavio snimak na kojem se vidi slika demokratskog predsednika Džoa Bajdena vezanih ruku i nogu na zadnjem delu kamioneta.

U klipu je prikazano kako taj kamionet, s američkim zastavama na kojima su crte plave boje u znak podrške policiji, pretiče vozilo u kojem se nalazi osoba koja snima.

AP navodi da je Tramp objavio ovaj snimak u petak uveče, a iz Bajdenovog predizbornog štaba je odmah saopšteno da se ovim klipom sugeriše da aktuelnog šefa Bele kuće treba povrediti.

Američka agencija podseća da je Bajden za svog verovatnog ponovnog rivala na predsedničkim izborima u novembru govorio da Tramp bez problema koristi nacističke opise kada su u pitanju migranti.

Navodi se da je Bajden na predizbornim mitinzima takođe naglašavao da Tramp nastoji da preokrene svoj izborni poraz s izbora 2020. nakon kojih je na kraju došlo do upada republikanskih pristalica u zgradu Kongresa.

- Tramp redovno podstiče političko nasilje i vreme je da ga ljudi shvate ozbiljno, samo pitajte (o tome) policajce na Kapitol hilu koji su napadnuti dok su štitili našu demokratiju 6. januara (2021.) - kazao je Majkl Tajler, direktor komunikacija Bajdenove predizborne kampanje.

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: Printscreen Twitter

Na snimak je reagovao i Stiven Čeung, portparol Trampove predizborne kampanje.

- Ovo je slika sa zadnje strane kamioneta koji se kretao autoputem. Demokrate i zaluđeni fanatici ne samo da su pozivali na odvratno nasilje nad predsednikom Trampom i njegovom porodicom, oni zapravo od pravosudnog sistema prave oružje usmereno protiv njega - rekao je Čeung.

Navodi se da je Tajna služba SAD povodom pojavljivanja klipa odbjavila saopštenje u kojem je navela da snimak "ne može ni da potvrdi ni da komentariše stvari koje se tiču obaveštajne zaštite".

AP navodi da je Tramp objavio sporni snimak na svojoj društvenoj mreži Trut soušal (Truth Social).

Džo Bajden
foto: EPA/Nathan Howard Poll

Ispod klipa je navedeno da je načinjen na Long Ajlendu u Njujorku gde je bivši predsednik SAD bio na bdenju policajcu ubijenom prilikom kontrole vozila u saobraćaju.

Na snimku se vidi kamionet koji prolazi autoputem i na kojem stoji natpis "Tramp 2024” i američke zastave sa plavim crtama u znak podrške policiji.

Na zadnjem delu vozila nalazi se slika naizgled bespomoćnog Bajdena koji je nacrtan vzanih ruku i nogu.

AP podseća da je kompanija "Trump midija end tehnolodži grup", koja je vlasnik njegove društvene mreže Trut soušal, prošlog utorka izašla na berzu, a Tramp je zahvaljujući tim akcijama dodao milijarde dolara svom bogatstvu.

Donald Tramp
foto: Elijah Nouvelage / AFP / Profimedia

Američka agencija navodi da je Tramp, koji želi da se vrati na vlast, predstavio apokaliptični scenario koji će, po njemu, uslediti u SAD, ukoliko Bajden obezbedi drugi predsednički mandat.

- Ukoliko ja ne budem izabran, biće krvprolića... u celoj zemlji - kazao je Tramp na predizbornom mitingu u Ohaju održanom ranije ovog meseca, dok je pričao o uticaju izgradnje velike kineske fabrike elektrilnih automobila u Meksiku na autoindustriju SAD.

Donald Tramp, Truth Social
foto: Richard B. Levine / imago stock&people / Profimedia

Podseća se da je Tramp takođe ranije govorio o migrantima kao o onima koji "truju krv naše zemlje", što je podsetilo na retoriku koju je koristio nacistički vođa Adolf Hitler.

Na jednom od nedavnih mitinga Tramp je način na koji Bajden upravlja državom granicom nazvao "zaverom sa ciljem zbacivanja (vlasti) SAD".

(Kurir.rs/AP/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track