STIŽE POMOĆ UKRAJINCIMA DA ODRŽE LINIJU FRONTA Makron šalje oklopna borbena vozila i rakete ASTER 30 za francusku verziju Patriota
Foto: STR / AFP / Profimedia, AP Eraldo Peres, Ludovic MARIN / AFP / Profimedia, Photoshot / Avalon / Profimedia, JOE KLAMAR / AFP / Profimedia, Shutterstock

PRVE ISPORUKE U OVOJ GODINI

STIŽE POMOĆ UKRAJINCIMA DA ODRŽE LINIJU FRONTA Makron šalje oklopna borbena vozila i rakete ASTER 30 za francusku verziju Patriota

Planeta -

Sebastijan Lekornu, ministar odbrane Francuske, izjavio je da će Pariz isporučiti Ukrajini "stotine" lakih oklopnih borbenih vozila za potrebe pešadije, kao i protivavionske rakete, u okviru novog paketa pomoći Kijevu u borbi protiv ruske invazije.

Kijev indipendent prenosi da je Lekornu to juče kazao u intervjuu francuskom listu Tribun.

- Da bi držali tako obimnu liniju fronta, ukrajinskoj vojsci su potrebna, na primer, naša vozila VAB: to je apsolutno neophodno za pokretljivost trupa - rekao je Lekornu.

Navodi se da se Francuska trenutno postepeno rešava zaliha VAB flote vozila, od kojih su neka starija od 40 godina, zamenjujući ih novim oklopnim vozilima Grifon, ali je Lekornu naglasio da su stari modeli "i dalje operativni".

- Mi tu pričamo o stotinama njih (koji će biti isporučeni) u 2024. i početkom 2025. - naveo je Lekornu.

Francusko oklopno borbeno vozilo VAB
Francusko oklopno borbeno vozilo VABfoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Navodi se da če Pariz takođe ukrajinskoj vojsci isporučiti još protivavionaskih raketa Aster 30 za lansere SAMP/T, koji su slični sistemima protivvazdušne odbrane Patriot koje je Amerika dala Kijevu.

Protivavionska raketa Aster 30
Protivavionska raketa Aster 30foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

- Mi takođe u veoma kratkom vremenskom okviru razvijamo daljinski kontrolisanu municiju kako bismo je isporučivali Ukrajini od ovog leta - kazao je Lekornu.

Francuski raketni lanser SAMP/T
Francuski raketni lanser SAMP/Tfoto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Francuska vlada i šef države Emanuel Makron vrše pritisak na kompanije iz odbrambene industrije da pojačaju proizvodnju kako bi odgovorili potrebama francuske vojske, ali i obezbedili podršku Ukrajini koja je već više od dve godine u ratu sa Rusijom.

Sebastijan Lekornu, ministar odbrane Francuske
Sebastijan Lekornu, ministar odbrane Francuskefoto: EPA Teresa Suarez

Podseća se da je Kijev upozorio da ukrajinskoj vojsci ponestaje municije, a to upozorenje je posebno upućeno Vašingtonu kako bi američki Kongres rešio spor zbog kojeg je zamrznut novi paket pomoći Kijevu vredan 60 milijardi dolara.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:52

UPOZORENJE DIREKTORA CIA: OVA GODINA ĆE BITI KOBNA ZA UKRAJINU OSIM U JEDNOM SLUČAJU! Koprivica: Makron je dobio nalog iz SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track