"ŠTO DUŽE RAT BUDE TRAJAO, TO ĆE RUSIJA DOBITI VIŠE TERITORIJE": Mask govorio o sukobu na istoku Evrope pa dobio odgovor iz Senata
Foto: Shutterstock

"ŠTO DUŽE RAT BUDE TRAJAO, TO ĆE RUSIJA DOBITI VIŠE TERITORIJE": Mask govorio o sukobu na istoku Evrope pa dobio odgovor iz Senata

Planeta -

- Ako rat potraje dovoljno dugo, Odesa će pasti. Po mom mišljenju, glavno pitanje je hoće li će Ukrajina u potpunosti izgubiti pristup Crnom moru. Preporučujem da pre nešto što se to dogodi dođe do sporazumnog rešenja", napisao je Ilon Mask na društvenoj mreži X.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu, poznat po svojim kontroverznim izjavama o ratu u Ukrajini, sugerisao je i da bi Rusija mogla "udariti na Dnjepar" u središnjoj Ukrajini.

- Nema šanse da Rusija zauzme celu Ukrajinu, jer bi lokalni otpor bio ekstreman na zapadu, ali Rusija će sigurno osvojiti više zemlje nego što ima danas. Što duže rat bude trajao, to će Rusija dobiti više teritorije dok ne udari na Dnjepar, koji je teško savladati", napisao je milijarder.

Mask je naglasio da bi za Kijev bilo tragično ako u ovom trenutku odluči da napadne rusku vojsku, koja je mnogo veća, ima razrađenu obranu, minska polja i jaču artiljeriju od ukrajinske vojske. Ukrajini trenutno nedostaje oklopna i vazdušna nadmoć da savlada ruski otpor.

- To bi svaka budala mogla da predvidi, dodao je.

Mask je 2022. izazvao međunarodni bes nakon što je sugerisao da bi Ukrajina mogla da ustupi zemlju Kremlju kako bi uspostavila mir. Kontroverzni milijarder je na kritike odgovorio izjavom da "jako podržava Ukrajinu".

Podsetimo, vlasnik Tesle, SpaceX-a i X-a nedavno je potvrdio da je njegova odluka da odbije zahtev Kijeva za uključivanje Starlinka poremetila ukrajinsku operaciju na obali okupiranog Krima.

Od početka sveobuhvatne invazije, širom Ukrajine Starlinkovi terminali pružaju brze internetske veze vitalne za komunikaciju na ukrajinskom bojnom polju.

- Postojao je hitan zahev ukrajinskih vlasti da se aktivira Starlink sve do Sevastopolja. Očita namera je bila da se potopi većina ruske flote. Da sam pristao na njihov zahtev, tada bi SpaceX bio saučesnik u ratu i eskalaciji sukoba", rekao je Mask.

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa su nakon toga počele da proučavaju pitanje nacionalne bezbednosti uzrokovano odlukom milijardera Ilona Maska da blokira privatnu satelitsku mrežu u blizini okupiranog Krima.

- Ni Ilon Mask, niti bilo koji građanin, ne može imati poslednju reč kada je u pitanju nacionalna bezbednost SAD-a, rekao je Džek Rid, predsednik Odbora za oružane snage američkog Senata, dodajući da su izvetšaji o korišćenju Starlinka otkrili "ozbiljna pitanja vezana uz nacionalnu bezbednost".

U međuvremenu su ukrajinske vojno-obaveštajne službe objavile izveštaje u kojima tvrde da Rusi putem trećih zemalja dobijaju pristup Starlinkovim satelitima i koriste ih na bojnom polju.

- Ruska nabavka, korišćenje ili ometanje terminala Starlink ima potencijal unaprediti rusku brutalnu i nelegitimnu invaziju na Ukrajinu, navodi se u izveštaju. Mask tvrdi da njegova kompanija nije Rusiji prodala nijedan Starlink terminal.

Kurir.rs/Jutarnji list/ D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track