UKRAJINI PRETI POTPUNI SLOM: Sitaucija na frontu očajna, očekuju se pojačani raketni napadi od Harkova do Odese
Foto: EPA Sergey Kozlov

UKRAJINI PRETI POTPUNI SLOM: Sitaucija na frontu očajna, očekuju se pojačani raketni napadi od Harkova do Odese

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je saveznike na potencijalno povlačenje ukrajinskih snaga.

U sredu je potpisao i novu meru, a "Politiko" ne vidi veliku šansu da situacija bude bolja.

Rat u Ukrajini traje više od dve godine, vlasnik i osnivač kompanije "Tesla" Elon Mask govorio je u poslednje vreme da "Moskva nema šanse da osvoji celu Ukrajinu", dok "Politiko" navodi da bi epilog mogao da bude drugačiji. Mask je nedavno promenio svoje mišljenje rekavši da "ukoliko rat potraje dovoljno dugo, mogla bi da padne Odesa".

On je i ranije pozivao Ukrajinu na "teritorijalne ustupke", a protivio se i paketu vojne pomoći od 60 milijardi dolara koja je blokirana u američkom Kongresu.

Predsednik Zelenski upozorio je ponovo da će njegove snage biti primorane na povlačenje ukoliko finansijski paket ne bude odobren u što skorijem roku.

Ukrajina
foto: screenshot

Ukrajina mesecima urgira za novu pomoć koja se ne ogleda samo u novcu već i u granatama od 155 milimetara do američkog raketnog sistema "Patriot", kao i dronova.

Čak i da Kongres odobri ovo, pitanje je koliko bi trajala dostava, kao i da li bi ta isporuka bila dovoljna za ukrajinsku vojsku.

Kako navodi "Politiko", takav neuspeh pred izbore u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, bi oživeo mirovne pregovore a Rusija bi tad bila u mnogo povoljnijoj situaciji. Kako navode vojni analitičari, sve zavisi od taktike Ruske Federacije i gde će ići pravci njihovih napada predstojećeg leta.

Situacija na frontu je "sumorna"

Trenutno je meta ukrajinska infrastruktura, a očekuju se pojačani raketni napadi od Harkova i Sumija na severu do Odese na jugu. Visoki ukrajinski zvaničnici navode da je situacija na frontu i među vojnicima "sumorna".

tenk, Ukrajina, Rat u Ukrajini, M-55S
foto: X/DefenceU

Kažu da postoji veliki rizik od rušenja linije fronta tamo gde ruski generali odluče da usmere svoju ofanzivu. Mnogi smatraju da "nema pomoći Ukrajini".

"Ne postoji ništa što sada može da pomogne Ukrajini jer nema ozbiljnih tehnologoija koje bi mogle da se suprotstave masi vojnika koju će Rusija poslati na nas.

Mi te tehnologije nemamo, a Zapad ih nema u dovoljnoj količini", izjavio je jedan visoki ukrajinski zvaničnik koji je ostao anoniman i dodao da Ukrajinu sada mogu da spase samo "odlučnost" i "greške ruskih komandanata".

Volodimir Zelenski u sredu je zvanično doneo odluku kojom je spustio na 25 godina donju uzrasnu granicu za stupanje u vojsku za vreme rata. Do sada je bila 27 godina.

"Rusija ima brojniju vojsku i ima više oružja, a Ukrajinci su prinuđeni na defanzivu nakon neuspešnog letnjeg napada, uz rasprostranjeni umor vojnika na frontu i u svom društvu, u celini", zaključio je Gardijan u istom tekstu.

Tom odlukom, Zelenski je povećao broj civila koji mogu da budu mobilisani za borbu prema ratnom zakonu, koji je stupio na snagu u trenutku ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kurir.rs/Mondo/Politiko/Preneo: P. P.

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track